Annons
Växjö

Läkare agerade inte på nya symtom - missade tumör i ryggmärgen

Växjö • Publicerad 18 februari 2023
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten

En patient som sedan tidigare haft problem med ryggsmärtor sökte vård hos en vårdcentral i region Kronoberg. Utöver sina ryggsmärtor så hade patienten även fått domningar i underlivet, vilket medförde att det var svårt att kissa.

När dessa symptom sammanfaller så ska det egentligen föranleda en akut åtgärd. Symtomen tyder nämligen på påverkan på ryggmärgen, vilket kan kräva en snabb åtgärd för att undvika att patienten får permanenta skador.

Annons

I det här fallet så gjorde läkaren en annan bedömning. Patienten behandlades med symtomlindring, utan att läkaren i fråga dokumenterade vad beslutet grundades på.

Svårigheterna att kissa höll i sig och när patienten återigen besökte vårdcentralen med sina besvär så skickades hen på akut magnetröntgen av en annan läkare. Röntgen visade att patienten hade en tumör i ryggmärgskanalen.

Här saknas innehåll

Efter händelsen anmäler regionen sig själv, enligt Lex-Maria. Detta har vårdgivare en skyldighet att göra efter händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

I ett pressmeddelande skriver regionen att den berörda vårdcentralen kommer arbeta vidare med kännedomen om så kallade röda flaggor, varningssignaler, vid ryggsmärta.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons