Annons
Växjö

Läkare tittade aldrig på EKG-svar – skickade hem patient med akut hjärtinfarkt

Växjö • Publicerad 30 juni 2024
Bilden har inte med den aktuella händelsen att göra.
Bilden har inte med den aktuella händelsen att göra.Foto: NIKLAS LARSSON

En patient som hade en pågående smärta i bröstet som strålade ut i ena armen sökte vård på en vårdcentral i länet. Men läkaren missade att kolla på svaren från EKG-undersökningen och skickade hem patienten med ett inplanerat vårdbesök dagen efter.

Nu anmäler Region Kronoberg händelsen till Inspektionen för vård och omsorg eftersom patienten hade en pågående hjärtinfarkt.

Annons

Enligt Region Kronoberg visade EKG-resultatet tydliga tecken på pågående hjärtinfarkt och det upptäcktes först i ett senare skede, då svaren på patientens blodprov anlände. Upptäckten av hjärtinfarkten försenades med runt 30 timmar vilket enligt regionen ska ha bidragit till en större skada på hjärtmuskeln.

Vårdcentralen har efter händelsen infört nya rutiner så att alla EKG måste signeras. Läkaren är enligt Region Kronoberg under prövotid hos IVO och arbetar inte kvar inom Region Kronoberg.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons