Annons
Växjö

Läkares behörighet dras in - efter livsfarlig utskrivning av läkemedel

Växjö • Publicerad 12 februari 2023 • Uppdaterad 13 februari 2023
Genrebild som inte har något med den aktuella händelsen att göra.
Genrebild som inte har något med den aktuella händelsen att göra.Foto: JESPER ZERMAN

En läkare i Kronobergs län får hård kritik från HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd). Detta efter att en utredning av läkaren visat på en rad brister i hans yrkesutövning.

Nämnden anser att läkaren i ett fall har gjort sig skyldig till en direkt livsfarlig ordination som innebar en allvarlig risk för andningssvårigheter för hans patient.

Annons

Läkaren själv menar att patienter i relativt stor omfattning själva kan styra doseringar av läkemedel med beroendepotential. Att vara mer strikt menar läkaren skulle medföra en risk att patienterna istället vänder sig till alkohol och droger. Detta menar nämnden är ett alltför passivt och tillåtande förhållningssätt.

En annan brist som HSAN pekar på är bristande journalföring. De menar att den i många fall är ofullständig. Han ska bland annat ”inte journalfört väsentliga uppgifter som krävs för god vård, såsom väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården, samt vidtagna och planerade åtgärder vid förskrivning av läkemedel.”

Efter att ha vägt in alla punkter så kom HSAN fram till att läkaren har missbrukat sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel och kommer därför att dra in den. Detta med hänsyn till bland annat lagen om kontroll av narkotika.

Nämnden skriver att läkaren själv inte heller visat någon förståelse för den kritik som riktats mot honom. Han har även avstått från att närvara vid möten med IVO i ärendet.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons