Annons
Växjö

Läkemedel förväxlades – patienten upplevde ett starkt obehag

Växjö • Publicerad 27 april 2024
En patient larmade ambulanssjukvård efter att ha blivit stucken av en geting. Men patienten fick fel läkemedel.
En patient larmade ambulanssjukvård efter att ha blivit stucken av en geting. Men patienten fick fel läkemedel.Foto: Elvedin Basic

Region Kronoberg har gjort en anmälan enligt Lex Maria efter att ett läkemedel förväxlades och en patient upplevt ett starkt obehag i samband med medicineringen.

En patient med allergi mot getingstick tillkallade ambulans efter att ha blivit stucken av en geting. När ambulansen kom fram var patienten svullen i sina luftvägar och hade svårt att andas.

Annons

Patienten fick inledande behandling och det var när den uppföljande behandlingen med ett annat läkemedel skulle ges som en förväxling skedde. Ett potent läkemedel gavs felaktigt intravenöst vilket medförde ett starkt obehag för patienten.

En läkare ordinerade läkemedel som lindrade obehaget under tiden patienten fördes in till sjukhus där patienten togs om hand och observerades tills symptomen försvunnit.

Kliniken har efter händelsen sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons