Annons
Växjö

Läkemedelsautomater ska underlätta i omsorgen

Växjö • Publicerad 1 april 2023
En läkemedelsautomat ska hjälpa äldre personer och andra omsorgstagare att ta rätt mängd medicin på rätt tid.
En läkemedelsautomat ska hjälpa äldre personer och andra omsorgstagare att ta rätt mängd medicin på rätt tid.Foto: Daniel Bogefors

Under åtta månader i fjol testades läkemedelsautomater i ett pilotprojekt i tre hemvårdsenheter; på Väster, Hov och i Lammhult. Nu har omsorgsnämnden i Växjö kommun beslutat att införa läkemedelsautomaterna inom hemsjukvården för att dela läkemedel till omsorgstagare.

Läkemedelsautomaterna delar med automatik ut dospåsar med läkemedel på ordinerade tider istället för att en medarbetare kommer hem till omsorgstagaren och lämnar över läkemedlet. Enligt kommunen har pilotprojektet visat på ökad självständighet för omsorgstagare, ökad patientsäkerhet när det kommer till läkemedelshantering samt kostnadsbesparingar inom arbetstid och restid som möjliggör omfördelning av personalresurser.

Annons

Innan en omsorgstagare får en läkemedelsautomat ska det göras en individuell bedömning.

– Läkemedelsautomaterna är ett jättebra komplement till vissa av omsorgstagarna, det visar pilotprojektet. Den passar inte alla, men majoriteten av de omsorgstagare som har testat har trivts med automaten och har överlag mått bättre. Vi vet också att det har underlättat för stora delar av personalen och jag ser ett brett införande av automaterna som något väldigt positivt för såväl omsorgstagare som medarbetare, säger Tomas Thornell (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Läkemedelsautomaterna införs successivt under 2023.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons