Annons
Växjö

Landshövdingen bjuder in till middag – här är eldsjälarna som är hedersgäster

Växjö • Publicerad 14 november 2023
Maria Arnholm på residenset i Växjö.
Maria Arnholm på residenset i Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Varje år bjuder kungaparet in till en Sverigemiddag där landets landshövdingar får bjuda med sig personer som har gjort betydelsefulla insatser från sina respektive län. Nu satsar Länsstyrelsen Kronberg på en regional middag, Kronobergsmiddag, där alla länets kommuner kommer att vara representerade. Kommunledningarna har utsett personer från kommunerna som har gjort betydelsefulla insatser under året och får komma på middagen.

Middagen, som hålls under onsdagen, ska hylla kronobergarna för deras insatser och är en del i att öppna upp länets residens för fler.

Annons

– Vi behöver ljus, värme och hopp i vintermörkret. Jag bjuder in till Kronobergsmiddagen för att vi ska träffas men också för att visa uppskattning för personer som har gjort viktiga insatser i vårt län. Vårt län behöver eldsjälar och de är värda att både tackas och hyllas, säger landshövding Maria Arnholm.

I Växjö har Anne-Maj Karlsson och Jonas Nilsson bjudits in som hedersgäster. Anne-Maj Karlsson gjorde tillsammans med Ingelstad Röda korskrets en insats för att välkomna personer från Ukraina som flydde från kriget i fjol och Jonas Nilsson mobiliserade Växjö till en dag mot rasism i samband med 60-årsjubileumet av Martin Luther Kings berömda tal.

En annan som är bjuden som hedersgäst är Smålandsposten tidigare ungreporter Mimosa Lu som är ordförande i Teater 16 i Ljungby.

Fakta

De inbjudna hedersgästerna

ALVESTA KOMMUN

Carl-Gustaf Andreasson

Carl-Gustaf Andreasson är ordförande i Moheda intresseförening. Han är en eldsjäl som engagerar sig för hela samhällets utveckling – från ung till gammal. Han är spindeln i nätet för de mycket uppskattade Mohedadagarna, där han lyckats skapa en gemenskap där alla är inkluderade – från epa-ungdomar och barn till de äldre på det särskilda boendet Furuliden.

LESSEBO KOMMUN

Elsemarie Patron

Elsemarie Patron är en kvinnlig entreprenör som med små medel har lyckats utveckla sin verksamhet Don Camillo till att ses som en självklarhet på den lilla orten Kosta. Don Camillo är idag en träffpunkt med mat, boule och musik för alla åldrar.

Håkan Henriksson

Håkan Henriksson har under långt tid haft ett stort engagemang för vår hembygd och vårt kulturarv som också har speglat hans intresse för glas. Håkan har ett stort intresse för bygdens föreningsliv där han engagerar både gamla och unga på ett positivt sätt.

LJUNGBY KOMMUN

Sölve Rydell

Sölve Rydell är sedan många år en uppskattad och känd kulturpersonlighet i Ljungby kommun. Han har också nått ut i hela landet med vissa av sina verk. Sölve kan som få, spegla den lilla människans liv i den lilla staden. På ett träffsäkert sätt riktar han sökarlampan på företeelser i vardagen, både politiska och opolitiska, och brinner för att spegla den vardag han lever i.

Mimosa Lu

Mimosa Lu är ordförande i Teater 16, som representerar den unga generationens vilja att genom kulturen visa upp den vardag vi har runt oss, genom en ung människas ögon. Mimosa är ett levande exempel på att en stor kulturverksamhet kan ledas av en ung människa med motivation och tydligt ledarskap. Vid ett uppträde i Stockholm i våras rörde hon Kronprinsessan till tårar.

MARKARYDS KOMMUN

Agneta och Tommy Hansen

Två eldsjälar som i drygt tio års tid varit nyckelpersoner i Lagadalskyrkans Second Hand-butik i Strömsnäsbruk. Butiken och det tillhörande caféet har under deras ledning utvecklats till en social träffpunkt som lockar många besökare. Överskottet från verksamheten har gått till humanitära ändamål, både lokalt och internationellt. Sammanlagt har omkring 7–8 miljoner kronor kanaliserats via verksamheten som involverar fyrtio till femtio frivilligarbetare, personer med funktionsnedsättningar och personer som är dömda till samhällstjänst.

Natalie Takvam

Natalie Takvam är en eldsjäl och grundare av IRIS, en samtalsmottagning för barn, unga och familjer i Markaryd. Förutom samtalsmottagningen ingår ett uppskattat café och en liten butik som bland annat sysselsätter personer med någon funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs ideellt och i samarbete med Markaryds kommun.

TINGSRYDS KOMMUN

Jim L Dahlberg

Liljegrens Entreprenad AB firade i fjol 75 år som företag och drivs idag av fjärde generationen med Jim L Dahlberg som VD tillsammans med trettio anställda. Under 2022–2023 storsatsade företaget med en ny kontors-, förråds- och verkstadsanläggning i Tingsryd där även externa företag hyr in sig.

Ulf Petersson

Ulf Petersson är idrottskonsulent på SISU och eldsjäl inom Tingsryd United FC. Samtidigt som Ulf i sin tjänst under många år hjälpt föreningar till positiva utvecklingsinsatser, brinner han själv med ett otroligt ideellt engagemang. Som mångårig styrelseledamot i Tingsryd United FC är han den som såg till att den första konstgräsplanen blev verklighet i Tingsryd. Planer ger alla fotbollsföreningar i kommunen bra träningsmöjligheter samt inbjuder barn och unga till spontanidrott och rörelseglädje.

UPPVIDINGE KOMMUN

Lennart Rydstedt

Lennart Rydstedt har drivit och utvecklat Åseda färghandel sedan slutet av 60-talet, i början tillsammans med sina föräldrar och nu tillsammans med nästa generation. Lennart är en eldsjäl som ser till att det finns en god service i Uppvidinge, bevarar bygdens historia och bidrar till en levande landsbygd.

Jens Lindgren

Jens Lindgren äger och driver Älghult Cykel och Sport, en affär och verkstad som funnits i familjens ägo i snart sjuttio år. År 2020–2021 utvecklade Jens butiken med en stor tillbyggnad och nu finns även skog och trädgård i sortimentet. Jens är en eldsjäl som bidrar till att det finns en god service i Uppvidinge, hjälper till att utveckla kommunen och bidrar till en levande landsbygd.

VÄXJÖ KOMMUN

Anne-Maj Karlsson

I samband med mottagandet av skyddsbehövande från Ukraina gjorde Ingelstad Röda korskrets en enorm insats för att välkomna de nya invånarna som kom till Ingelshov under 2022. Med stort hjärta och ett enormt engagemang bidrog Anne-Maj till att mottagandet av människor i nöd blev både medmänskligt och inkluderande. Tack vare Anne-Majs engagemang mobiliserades hela samhället i mottagning och etablering av de nya invånarna.

Jonas Nilsson

Jonas Nilsson är eldsjälen som mobiliserade stora delar av Växjö till en dag mot rasism i samband med uppmärksammandet av 60-årsjubileumet av Martin Luther Kings berömda tal. Det blev en fantastisk dag där Växjö samlades mot rasism och grande finale på dagen blev en bejublad konsert i Domkyrkan med Washington Gospel Choir. Jonas hade ett enormt engagemang och lyckades sprida värme, glädje och uppmärksamhet kring ett ständigt aktuellt tema.

ÄLMHULTS KOMMUN

Ingrid Elf

Ingrid Elf är illustratör och författare. Under snart 40 år har hon målat julkort med lokala motiv, bland annat gamla BB på Niklagården och Haganäsleden. Julkorten har sålts av Lions Club för att samla in pengar till välgörande ändamål. Ingrid har varit verksam på Backemarks som illustratör. Hon har också gett ut några barnböcker med julen som tema samt om hur det var att gå i skola på 50-talet.

Sven Andersson

Sven Andersson är ordförande i Liatorp Eneryda IF – en verksamhet som blomstrar. Sven är en av de som drivit ”Projekt Bokliden” med syftet att utveckla platsen, uppmuntra till fysisk aktivitet och skapa en mötesplats i Älmhults norra kommundel. Bokliden har nu en konstgräsplan, en padelarena och ett utegym. Sedan tidigare finns även fotbollsplaner och lekplats.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons