Annons
Växjö

Lanthandel inför klädkod – förbjuder bikini och bar överkropp

Lanthandeln i Tolg har infört en sommarklädkod. Nu blir det nej till bikini och bar överkropp för besökande kunder.
– Man ska visa varandra respekt och detta är ett sätt att göra det, säger lanthandlaren Marie Renevall.
Växjö • Publicerad 21 juni 2023
Lanthandlaren Marie Renevall visar skylten som de satt upp i Tolg. En markering för kunder som inte har tänkt till när de kommer i endast badshorts och bikini.
Lanthandlaren Marie Renevall visar skylten som de satt upp i Tolg. En markering för kunder som inte har tänkt till när de kommer i endast badshorts och bikini.Foto: Elvedin Basic

Jämte den bruna dörren till lanthandelns ingång här i Tolg hänger en skylt med meningen ”I den här affären har så har vi skor och kläder på oss”. Den påminner kunderna som går in och handlar att det är en viss typ av klädkod som gäller.

Lanthandlaren Marie Renevall står bakom kassan och förklarar att skylten sattes upp inför sommaren.

Annons

– Vi tycker att folk ska ha kläder på sig, och skor på fötterna när de kommer in i vår livsmedelsbutik och handlar. En del som kommer in barfota förstår inte riktigt att en flaska kan gå i kras och det kan bli en olycka, säger Marie Renevall och tycker att kunderna inte ska komma in till dem med endast badshorts eller bikini.

– Det går faktiskt att sätta på sig en tröja.

Här är skylten som har blivit en snackis.
Här är skylten som har blivit en snackis.Foto: Elvedin Basic

Varför är det viktigt?

– Det är för att vi jobbar med livsmedel. Sedan är det hyfs, vett och etikett. Man har kläder på sig i en affär. Går man in på en stormarknad är det sällan i en bikini, så varför ska man göra det i en annan sorts livsmedelsbutik.

Hon vill dock poängtera att problemet inte är stort, utan det är endast några få som kommit in utan tillräckligt med kläder.

– Men för att undvika problem har vi satt upp en skylt. Bara för vår egen del, kundens men också för de yngre i personalen här ska slippa tjata på våra kunder, säger Marie Renevall.

Lanthandeln i Tolg drar en del turister på sommaren. Men det är inte för dem som Marie behöver förklara spelreglerna för.

– Det är absolut inget problem mer än med svenskar eller svenska turister som kommer förbi här. Det är mer vi svenskar som inte tänker oss för och ska snabbt in och handla något.

Marie Renevall ser dock endast lösningar och möjligheter med att ha sin klädkod.
Marie Renevall ser dock endast lösningar och möjligheter med att ha sin klädkod.Foto: Elvedin Basic

Skylten har blivit en snackis. Både radio och tv har uppmärksammat lanthandelns sommarklädkod.

– Många håller med och folk tycker man ska ha vettigt med kläder på sig när man handlar i en livsmedelsbutik. Men det har varit reaktioner på andra hållet också. Jag tror det är mest kommentarer från folk som inte brukar vara här fysiskt och handla.

Annons

Vad gör ni om det dyker upp någon som inte följer klädkoden?

– Vi säger till personerna som behövs, och är det så att de inte har en tröja med sig får vi väl hjälpa dem att handla. Så får de stå utanför och swisha. Det löser sig, avslutar Marie Renevall innan hon återgår till att jobba i lanthandeln.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons