Annons
Växjö

Lekfull satsning på Kulturparken Småland

Fullt med lek blir det på Kulturparken Småland framöver. Med nyöppnade utställningen Lekfullt visas samlingar av småländska träleksaker samtidigt som barnen inbjuds till lek.
– Vi vill främja leken. Det finns något tidlöst i leksaker, säger utställningsproducenten Christina Lavett.
Växjö • Publicerad 8 april 2023
En lekfull och nostalgisk odyssé genom den småländska lekhistorien bjuds det på hos Kulturparken Småland.
En lekfull och nostalgisk odyssé genom den småländska lekhistorien bjuds det på hos Kulturparken Småland.Foto: MAJA ANDERSSON KULTURPAKEN SMALAND AB

Planeringen av Lekfullt påbörjades redan 2018/2019 men förberedelserna pausades sedan på grund av pandemin. När utställningen nu visas så är det ett färgsprakande fyrverkeri av föremål och förnimmelser i lekandets tecken. Här finns både finurliga och roliga saker att titta på men framför allt att leka med.

– Målgruppen är barn mellan ett och tio år. Tanken är att det här ska vara en familjeutflykt där man kliver in i en annan värld och släpper loss lekglädjen.

Annons

I utställningens första avdelning ges en introduktion i leksakernas historia med fokus på den småländska träleksakstillverkningen.

– Som mest i början av 1900-talet fanns det uppemot ett 40-tal leksakstillverkare i Kronobergs län. Ofta använde man spillmaterial från exempelvis möbeltillverkningen för att göra leksaker.

Leksakerna som visas är både från de egna samlingarna och från museisamlingarna hos Micki Leksaker i Gemla och Brio i Osby. Här kan besökarna beskåda allt från de klassiska tåg- och vägbanorna till nostalgiska kalmartrissor och dockskåp.

– Och käpphästar, som nu är trendiga och högaktuella igen!

Just tidlösheten är något som kännetecknar lekandet och leksakerna menar Christina.

– Leksaker har funnits lika länge som människan. Vi har lekt i alla tider.

I utställningens andra del kliver man i ett miniatyrhus där man leka vid spisen, kanske göra leksaksvåfflor eller koka påskägg. Intrycken liksom lekmöjligheterna är näst intill oändliga. På väggarna visas dessutom museets samling av barnteckningar från veckotidningen Folket i Bilds teckningstävlingar 1938-1947.

– Fantastiska målningar från barn här i länet. Det är sådant som funnits i våra samlingar länge men som aldrig visats.

Vandringen i utställningen utmynnar i en färgrik utomhusvärld, målad av Annika Svensson med såväl träd som vatten samt befolkad av det småländska landskapsdjuret uttern.

– Här anknyter vi leken som en ingång till naturintresse och miljötänkande. Även vårt fokus på träleksaker är kopplad till hållbarhet.

Annons

Lekfullt är tänkt att bli en utställning med lång livslängd.

– Förhoppningsvis att den kan pågå i 10 till 15 år och dessutom byggas ut och förändras med tiden, berättar Christina.

Har du några personliga favoritleksaker?

– Jag var en typisk byggare redan som liten och tyckte mycket om att till exempel konstruera och leka med tågbanor.

En kunskapsrik visning av småländska träleksaker genom historien men också en möjlighet för barnen att leka. Det är tanken bakom utställningen Lekfullt, berättar Christina Lavett, utställningsproducent på Kulturparken Småland.
En kunskapsrik visning av småländska träleksaker genom historien men också en möjlighet för barnen att leka. Det är tanken bakom utställningen Lekfullt, berättar Christina Lavett, utställningsproducent på Kulturparken Småland.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons