Annons
Växjö

Lektor stoppade avverkningen i Fyllerydsskogen – frias: ”Det var en nödsituation”

Växjö • Publicerad 23 januari 2024
Avverkning i Fyllerydsskogen.
Avverkning i Fyllerydsskogen.Foto: Jonas Engman

I augusti förra året drog arbetet med att avverka delar av Fyllerydsskogen för att möjliggöra ombyggnationen av trafikplats Fagrabäck igång. Det var ett antal personer som försökte stoppa arbetet för att rädda skogen och arbetet stoppades tillfälligt på grund av aktionerna.

En kvinna, som arbetar som universitetslektor, ställde sig vid en skogsmaskin och på så sätt hindrade entreprenören som skulle genomföra avverkningen i minst en halvtimme. Hon åtalades för egenmäktigt förfarande men frias nu av Växjö tingsrätt.

Annons

Kvinnan har i förhör uppgett att hon skyddade skogen och ställde sig i vägen för skogsmaskinen. Hon har uppgett att hon förstod att hon inte fick vara där men att ”det var en nödsituation”.

Det var Växjö kommun som var uppsatt som målsägande och krävde 2 850 kronor i skadestånd för att arbetet tvingades stå stilla under aktionen. En skogsförvaltare och trafikplaneringschefen på kommunen åkte till platsen och det begärda skadeståndet handlar om arbetet som de och två skogsarbetare la ner.

Enligt tingsrätten har kvinnans agerande medfört visst arbete för de fyra personerna men det är inte styrkt att det har inneburit någon ekonomisk skada för kommunen eftersom arbetet utförts inom ramen för månadslön och kommunen inte har fått någon faktura med anledning av händelsen eller behövt betala ut något belopp.

Det var dock inte en enig tingsrätt. Två nämndemän menar att kommunen lidit ekonomisk skada eftersom arbetet inte fick utföras som planerat och att kvinnan ska dömas för egenmäktigt förfarande.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons