Annons
Växjö

Lena öppnar butik och kursverksamhet på Norremark

Att dreja och hålla på med keramik är både kreativt och avkopplande. Det menar krukmakarmästaren Lena Arleij som precis öppnat butik och kursverksamhet på Norremark i Växjö.
– Att dreja är som meditation.
Växjö • Publicerad 12 september 2023
Vilja, tålamod och skaparlust krävs för att bli duktig på dreja, säger Krukmakarmästaren Lena Arleij som öppnat butiken och kursverksamheten Månvind Pottery på Norremark i Växjö.
Vilja, tålamod och skaparlust krävs för att bli duktig på dreja, säger Krukmakarmästaren Lena Arleij som öppnat butiken och kursverksamheten Månvind Pottery på Norremark i Växjö.Foto: David Färdigh

I fredags var det premiärinvigning av Månvind Pottery på Norremark. Ägaren och tillika krukmakarmästaren Lena Arleij visade upp såväl butik som ateljé komplett med brännugn. Nu i veckan startar hon de första drejkurserna och intresset är stort.

– Det är nästan fulltecknat i höst men jag har några ströplatser kvar. Skulle det komma in många intresseanmälningar nu i slutet så kanske jag sätter in en extra kurs.

Annons

Vilka är det som söker sig till kurserna?

– 99 procent är kvinnor. Åldersmässigt är det stor variation, men de flesta är mellan 20 och 60 år.

Lena har ett brokigt yrkesmässigt förflutet. En gång i tiden drev hon eget företag inom åkeribranschen men brände ut sig.

– Då blev drejandet min räddning. Att hålla på med händerna och skapa med lerklumparna gjorde mig hel igen. Fortfarande fungerar drejning som meditation för mig. Man släpper allt annat.

Skaparkraft med händerna. På kurserna lär sig deltagarna att dreja bruksföremål, berättar Lena Arleij.
Skaparkraft med händerna. På kurserna lär sig deltagarna att dreja bruksföremål, berättar Lena Arleij.Foto: David Färdigh

Under lång tid varvade Lena drejandet med läraryrket men sedan några år tillbaka är det fullt fokus på keramiken. Hon tillverkar keramik av stengods och har specialiserat sig på fornnordisk keramik, gärna med vikingatema.

– Jag har en historisk nisch och levererar kannor och skålar till bland annat Birkamuseet och Årsunda Vikingagård. Personer som lajvar, det vill säga håller på med historiska rollspel och anordnar vikingaträffar är också en viktig kundgrupp.

På de kurser som Lena anordnar i Växjö kommer deltagarna huvudsakligen lära sig att dreja bruksföremål. För att bli duktig krävs enligt henne tre egenskaper:

– Vilja, tålamod och skaparlust!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons