Annons
Växjö

Liberalerna vill få till Ukrainsk vänort

Växjö • Publicerad 15 juni 2023
Gunnar Nordmark (L), är en av de som skrivit under motionen.
Gunnar Nordmark (L), är en av de som skrivit under motionen.Foto: Elvedin Basic

I en ny motion som Liberalerna lämnat till kommunfullmäktige så yrkar man på att Växjö kommun ska få till ett vänortssammarbete med en kommun eller stad i Ukraina.

Detta motiverar man med att Ukrainas folk förtjänar vårt stöd under tider av lidande i och med kriget som Ryssland inledde mot landet. I ett utdrag ur motionen skriver man:

Annons

”Svenska kommuner får inte driva en egen utrikespolitik. Däremot är det tillåtet för en kommun och dess invånare att visa solidaritet med människor som har det svårt.”

Växjö kommun har på senare tid varit restriktiva när det gäller att etablera nya vänorter men i det är fallet tycker Liberalerna att man ska göra ett undantag.

Liberalerna i Växjö tror att ett samarbete skulle vara positivt för båda parter. Bland annat trycker man på att genom ett samarbete kunna ge ukrainska barn och ungdomar under några dagar eller veckor byta krigets vardag mot vardagar i fred knyta nya kontakter med svenska barn och ungdomar. Detta tror man även skulle vara bra för svenska elever då det skulle ge dem en internationell utblick och förståelse som de knappast kan skaffa på annat sätt.

Utöver direkta utbyten så skriver Liberalerna att det skulle skapa stora möjligheter att kanalisera det materiella stöd som många Växjöbor gärna vill ge till Ukraina. Man ser även att samarbetet skulle fortsätta efter krigets slut, då man vill att Växjö ska hjälpa till med insatser för att återuppbygga Ukraina.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons