Annons
Växjö

Licensjakt kan bli aktuellt i Kronoberg - vargbeståndet ökar

Växjö • Publicerad 20 juni 2023 • Uppdaterad 21 juni 2023
En varg fotad i Skånes Djurpark.
En varg fotad i Skånes Djurpark.Foto: NILS JAKOBSSON

Under måndagen beslutade Naturvårdsverket att Kronoberg, tillsammans med andra närliggande län i det södra viltförvaltningsområdet, får möjligheten att fatta beslut om licensjakt av varg.

– Det är viktigt att klargöra att beslutet inte innebär att det självklart blir licensjakt i södra Sverige i år eller nästa år. Men det ger oss en större rådighet i frågan och det är bra, säger landshövding Maria Arnholm i ett pressmeddelande.

Annons

Licensjakt har tidigare främst bedrivit i mellersta Sverige, men vargstammen har trots jakten fortsatt att växa. Det finns nu fler vargrevir i södra Sverige än tidigare, vilket är en av anledningarna till att man nu öppnar för licensjakt.

– Det är sannolikt att licensjakten på varg, även under de närmaste åren, koncentreras till Mellansverige. Men denna delegering öppnar upp för möjligheten även för oss i det södra förvaltningsområdet, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Beslutet kommer att fattas av Länsstyrelsen först efter en lång och samordnad process där man utgår från den senaste rovdjursinventeringen. Det är först då man kan fastställa hur stort utrymme det finns för licensjakt.

Skulle det bli aktuellt i länet så kommer jakten att ske mellan 2 januari och 15 februari. Beslutet kommer att tas i september.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons