Annons

Limmade fast sig på flygplatsen – slipper fängelse

Mannen och kvinnan som hösten 2021 limmade fast sig på landningsbanan vid Växjö flygplats slipper fängelse. Anledningen är att de har uppgett att de inte kommer begå något liknande brott igen.
Växjö • Publicerad 6 juni 2023
Småland Airport fick i oktober 2021 stängas av för trafik när två klimataktivister limmade fast sina händer på landningsbanan.
Småland Airport fick i oktober 2021 stängas av för trafik när två klimataktivister limmade fast sina händer på landningsbanan.Foto: Carl Carlert

Den 31 oktober 2021 tog sig en man och en kvinna, födda 1980 och 1983, in på flygplatsen i Växjö genom att klättra över ett stängsel och sedan limmade de fast var sin hand mot landningsbanan. Syftet var att protestera mot flygtrafikens klimatpåverkan. Förra hösten dömdes paret till två månaders fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt men de friades från anklagelserna kring försök till luftfartssabotage.

Nu har Göta hovrätt beslutat att påföljden ska ändras, från fängelse till villkorlig dom och dagsböter på totalt 3 500 kronor vardera. Hovrätten har inhämtat nya yttranden från frivården där det framgår att mannen och kvinnan uppger att de inte kommer att begå något liknande brott igen.

Annons

”I det här fallet har skadan blivit begränsad och aktionen har inte medfört något hot mot Sveriges säkerhet. Vid dessa förhållanden, och med beaktande av gärningens begränsade straffvärde, anser hovrätten att det inte finns tillräckliga skäl att döma N.N och X.X till fängelse. Det saknas särskild anledning att befara att de kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet”, skriver en enig hovrätt i sin dom.

De två klimataktivisterna har förnekat brott och menat att de agerade i nöd men både Växjö tingsrätt och Göta hovrätt har gjort bedömningen att gärningen begicks med uppsåt.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons