Annons
Växjö

Linn från Växjö får stipendium på 250 000

Cancerstiftelsen i Kronoberg delar varje år ut ett forskningsstipendium. Årets mottagare är onkologisjuksköterska Linn Nilsson.
– Det är klart att jag blev både förvånad, glad och tacksam, säger hon.
Växjö • Publicerad 1 november 2022
Linn Nilsson, onkologisjuksköterska får Cancerstiftelsens forskningsstipendium 2022. ”Jag känner mig hedrad, tacksam och lite förvånad”, säger hon.
Linn Nilsson, onkologisjuksköterska får Cancerstiftelsens forskningsstipendium 2022. ”Jag känner mig hedrad, tacksam och lite förvånad”, säger hon.Foto: Marie Fransson

Linn är onkologisjuksköterska och delar sin arbetstid mellan en tjänst som dosplanerare på strålbehandlingen i Växjö, en doktorandtjänst i Region Kronoberg och som adjunkt vid Lunds Universitet. Hon är 2022 års mottagare av Cancerstiftelsen i Kronobergs läns Forsknings- och Utvecklingsstipendium på 250 000 kronor.

Hon får stipendiet till forskning om muskelmassans betydelse vid behandling av huvud- och halscancer, som är ett samlingsnamn för cancer i näsa, bihålor, läpp, munhåla, svalg, struphuvud och spottkörtlar.

Annons

– Jag hoppas att min forskning ska leda till en bättre behandling och prognos för de här cancerformerna som ofta innebär kirurgi i svåråtkomliga områden, tuffa behandlingar med höga strålningsdoser på gränsen till vad den friska vävnaden tål, och ibland även cytostatika. Biverkningarna är vanliga och ibland får vi pausa behandlingen för att patienten ska kunna återhämta sig. Den kan också leda till allvarliga bestående biverkningar, säger Linn Nilsson.

Enligt henne har huvud- och halscancer en femårsöverlevnad på 67 procent, men för cancer i nedre delen av svalget är motsvarande siffra 26 procent.

– I år firar vi 30-årsjubiléum och det känns fint att kunna göra det med att dela ut hela 250 000 kronor i forskningsstipendium till Linn Nilsson från Växjö. Vi gör det med förhoppningen att minska lidandet och öka överlevnaden vid de här besvärliga typerna av cancer, säger Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons