Annons
Växjö

Linnéstudenter tog emot stipendium på Grand Hôtel i Stockholm

Växjö/Stockholm • Publicerad 21 april 2022
Stipendiaterna Maria Svartberg och Linn Helgesson tillsammans med Alf Eckerhall, ålderman i Smålands Gille i Stockholm.
Stipendiaterna Maria Svartberg och Linn Helgesson tillsammans med Alf Eckerhall, ålderman i Smålands Gille i Stockholm.Foto: Uno Nero

Smålands Gille i Stockholm har vid sin vårfest på Grand Hôtel delat ut två stipendium för akademiska uppsatser med småländsk anknytning. Till stipendiater utsågs Linn Helgesson, Ramkvilla, och Maria Svartberg, Växjö, båda inskrivna vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Linn Helgesson fick stipendiet för uppsatsen ”Att förvandla ett kulturarv: Virserums möbelindustrimuseum”. Uppsatsen handlar om den hantverkstradition som präglade Virserum under lång tid.

Annons

Maria Svartbergs uppsats har titeln ”Jakten på Kloka Anna: Om en klok kvinna i 1800-talets småländska bondesamhälle”. Maria Svartberg har forskat kring flera kvinnor som hade särskilda botande egenskaper och som anlitades av allmogen för att lindra sjukdomar och andra plågor. Hennes uppsats har koncentrerats till två kvinnor som bodde i Pjätteryd och Grimslöv och till vilka människor vallfärdade från långa avstånd för att söka hjälp.

Smålands Gille i Stockholm

Smålands Gille bildades i Stockholm år 1890 och har cirka 400 medlemmar. Gillet ska enligt stadgarna vara en sammanslutning av smålänningar och ölänningar i Stockholm med omnejd och därvid syfta till att sammanföra medlemmarna till gemensam nytta och trevnad och att stärka kontakterna med hembygden.

Källa: Smålandsgille.se

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons