Annons
Växjö

Linnéuniversitetet kan slås ihop med högskolan

Växjö • Publicerad 2 juli 2023
Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Jonas Engman

Linnéuniversitetet kan komma att slås ihop med Blekinge tekniska högskola, BTH. De båda styrelserna har ställt sig bakom ett förslag om att utreda förutsättningarna för ett samgående mellan lärosätena. Om det blir verklighet skulle BTH bli en del av Linnéuniversitetet.

Skolorna har redan idag ett antal samarbeten inom olika områden, både inom utbildning och forskning.

Annons

Nu ser man stora möjligheter att genom en sammanslagning kunna knyta ihop Kalmar, Kronoberg och Blekinge till en starkare region och det skulle göra Linnéuniversitetet mer konkurrentkraftigt.

BTH och LNU tror också att det skulle kunna ge en större synlighet, både nationellt och internationellt, och att det finns goda förutsättningar att stärka både utbildning och forskning genom ökad samverkan och samordning. Det ska förhoppningsvis också ge en bättre kompetensförsörjning och gynna arbetsmarknaden.

För 15 år sedan var det diskussioner om en liknande sammanslagning mellan högskolorna i Karlskrona, Kalmar och Växjö. De tre högskolorna ingick under åren 2006-2008 i ett samarbete under namnet Akademi Sydost och det gjordes förberedelser för ett sammangående men BTH tackade nej. Högskolorna i Växjö och Kalmar gick ihop och blev Linnéuniversitet 2010.

I september kommer styrelserna formellt besluta att ge rektorerna Peter Aronsson vid Linnéuniversitetet och Mats Viberg vid BTH ett analys- och utredningsuppdrag som startar under hösten för att vara klart senast i juni 2024.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons