Annons
Växjö

Linnéuniversitetet storsatsar: Ska hjälpa småföretag med ny teknologi

Växjö/Kronoberg • Publicerad 18 september 2021
Det nya projektet –IoT-lab för SMF – ska öka företagares kunskap om möjligheterna med Internet of Things (IoT), samt utveckla nya idéer och produkter.
Det nya projektet –IoT-lab för SMF – ska öka företagares kunskap om möjligheterna med Internet of Things (IoT), samt utveckla nya idéer och produkter.Foto: Mats Holmertz

Linnéuniversitetet har inlett ett tvåårigt projekt i samarbete med bland annat Wexnet, för att hjälpa små och medelstora företag i Kalmar och Kronobergs län att utnyttja ny teknologi och smarta produkter. I ett pressmeddelande skriver universitetet:

”Bilen, elmätaren och den smarta högtalaren. Men även kylskåp, kläder och bikupor. Fler och fler prylar är uppkopplade via nätet i det som kallas internet of things (IoT); ”sakernas internet”. Utvecklingen går i rasande fart och påverkar allt fler branscher. Att företag tidigt anpassar sina verksamheter till den nya teknologin kan vara avgörande för deras framtid.”

Annons

Inom projektet ska universitetet anordna olika aktiviteter och hålla i föreläsningar för att öka företagens kompetens. Företag kommer också att bli matchade med forskare, lärare och studenter för att tillsammans utveckla idéer och produkter.

– Det här är bara startskottet för att skapa nya, hållbara lösningar i regionen med hjälp av IoT-teknik. Jag är övertygad om att det finns massor av mindre företag som inte bara kan effektivisera sin verksamhet, utan också bygga nya affärsmodeller, säger projektledare Fredrik Ahlgren, lektor vid institutionen för datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet.

Satsningen möjliggörs genom ett finansierat bidrag på 7,7 miljoner kronor av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, samt av Region Kronoberg och Region Kalmar län.

Internet of Things (IoT)

• IoT ett samlingsnamn för de tekniker som gör att vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, kan styras eller utbyta data över nätet. Till exempel en soptunna som automatiskt kan säga till när det är dags för sopbilen att tömma den.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons