Annons
Växjö

Linnéuniversitetet vinner pris: ”Ett föredöme”

Växjö • Publicerad 2 februari 2024
Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Jonas Engman

Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) instiftade för några år sedan Offentlighetspriset för att värna offentlighetsprincipen och markera vikten av att den upprätthålls. 2023 års mottagare är Linnéuniversitetet som prisas för sitt värnande om allmänhetens rätt att skyndsamt få ta del av information och få svar på sina frågor.

– Som företrädare för landets mediehus har Tidningsutgivarna ofta skäl att kritisera såväl förslag till inskränkningar i handlingsoffentligheten, som när kommuner och myndigheter försvårar för medborgare och medier att ta del av information de har laglig rätt till. Samtidigt är det viktigt att också lyfta fram de goda exemplen; de som verkligen efterlever lagens anda och gör offentlighetsprincipen till dygd, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.

Annons

Han säger också att Linnéuniversitetet är ett gott exempel på hur en offentlig institution tar offentlighetsprincipen på största allvar samt ser till att genom en positiv attityd ge medborgare och medieföreträdare den service som grundlagen stipulerar.

Offentlighetspriset är en utmärkelse och ett hedersomnämnande som delas ut till en kommun, myndighet eller annan del av den offentliga förvaltningen, eller en enskild person som verkar där, som i praktisk handling uppfattas göra sitt bästa för att säkerställa medborgarnas och mediernas insyn och för att offentlighetsprincipen ska fungera.

Offentlighetspriset 2023

Motiveringen

Linnéuniversitetet som organisation, hela vägen från högsta ledning till registratorer, är oerhört mån om att värna om allmänhetens rätt att skyndsamt få ta del av information och få svar på sina frågor. Universitetets registrator och ledning särskiljer sig på ett mycket positivt sätt när det gäller att förse journalister med handlingar och bereda tillgång till rätt personer och uppgifter, så att medier kan leverera så korrekta granskningar och nyhetsartiklar som möjligt.

Deras vänliga bemötande från första begäran om allmän handling till leveransen av sista dokumentet eller svaret skapar en tillit och förståelse för varandras roller, som både skyddar och främjar det öppna demokratiska samhället. Linnéuniversitetets tillmötesgående och anständiga hantering av granskande journalister är verkligen ett föredöme som fler myndigheter borde ta efter.

Mot den bakgrunden tilldelas Linnéuniversitetet 2023 års Offentlighetspris.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons