Annons
Växjö

Linnéuniversitets besked efter protesterna: Tar inte ställning mot Israel

Växjö • Publicerad 21 maj 2024
Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet.
Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet.Foto: LENA GUNNARSSON

Ett antal personer slog under måndagsmorgonen upp tält mitt på Linnéuniversitetet i Växjö och inledde en demonstration för Palestina.

– Varje medborgare har rätt att uttrycka sin mening, men campus är en plats där alla ska känna sig trygga och välkomna, säger Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson i ett uttalande.

Annons

Studenterna menar att universitetet intog en tydlig ståndpunkt snabbt efter att Ryssland attackerade Ukraina och att samarbeten med ryska universitet avbröts men att några sådana åtgärder inte har vidtagits mot Israel. LNU har tre samarbeten med israeliska universitet och studenterna i protest kräver nu att Linnéuniversitetet avbryter alla finansiella, utbildningsrelaterade eller övriga samarbeten, utbyten, kontakter och investeringar i eller med israeliska universitet, att ledningen officiellt och offentligt fördömer Israels folkmord på palestinier och att de erbjuder utbildningsstöd för palestinska studenter.

Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) hade under måndagen en extra förbundsstämma med anledning av de pågående demonstrationerna på flera lärosäten. Efter de har ett uttalande med anledning av kriget mellan Israel och Hamas kommit ut. Linnéuniversitetet kommer inte att ta ställning mot Israel.

”Svenska universitet och högskolor har inte uppdrag eller mandat att driva utrikespolitiska frågor. Det betyder att varken medarbetare, studenter eller intressegrupper kan förvänta att universitet och högskolor, som arbetsgivare eller utbildningsanordnare, ska manifestera utrikespolitiska uppfattningar eller ta ställning i utrikespolitiska frågor. Akademin ska stå fri från påtryckningar”, skriver Linnéuniversitetet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons