Lisa, 62, startade företag efter artikel i veckotidning – nu gör hennes raggmunkar succé på Norremark
Raggmunkar är en svensk maträtt bestående av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk och som sedan serveras som plättar tillsammans med stekt fläsk och lingonsylt. Någon som alltid varit förtjust i just raggmunkar är matintresserade Växjöbon Lisa Lundqvist, som nu införskaffat matvagn och startat eget företag som 62-åring.
– Allt började med att jag läste i Allers att man kunde göra raggmunkar på våfflor. Jag testade och bjöd sambon och sönerna hemma. De blev stormförtjusta. Så gott att man lyfter från stolen blev kommentaren.
Idén föddes att starta tillagning och servering av raggmunkar. Lisa fick tag i en matvagn i Skåne utrustad med flera kylskåp, värme och stekhäll. Sedan gällde det att få tag i rätt typ av våffeljärn.
– Det var inte det enklaste. Jag provade en massa olika våffeljärn innan jag hittade den bästa modellen, en Wilfa 623, som ger frasiga våfflor med rätt tjocklek och höjd.
Med rätt smet och våffeljärn så var det premiär för Lisas Raggmunkar. Matvagnen står uppställd i korsningen Evedalsvägen och Rådjursvägen på Norremark.
– Jag har lunchöppet tre dagar i veckan, onsdag till fredag. Hit kommer både lastbilschaufförer, fabriksarbetare och förbipasserande.
Förutom fläsk så serveras raggmunkarna självklart med rårörda lingon, plockade av Lisa och hennes sambo Torsten.
– Totalt har vi plockat 200 liter lingon i sommar.
Du har gett raggmunken en renässans i Växjö, kommer du utveckla konceptet ytterligare?
– Ja, matvagnen går även att boka för fester och föreningsträffar. Hittills har jag varit och serverat raggmunkar på ett bröllop och ett 50-årskalas. Det är perfekt som kvälls- eller nattamat.