Annons
Växjö

LISTA: Tolv coola byggnader i Växjö – som inte längre finns

Rivningar, bränder och allmänt förfall. Vissa av länets pampigaste byggen har gått ett sorgligt öde till mötes. I den här artikeln listar tolv coola byggnader i Växjö som inte längre finns kvar.
Växjö • Publicerad 31 mars 2024
Byggnader som en gång fanns i Växjö, men nu är borta.

1. Gamla läroverket

Låg: På söder i Växjö där CLV´s parkeringshus i dag ligger.

Läroverket stod färdigt 1889 och Magnus Isæus var arkitekt till huset.

Staden sålde huset och marken till landstinget år 1954. Köpeskillingen var då 525 060 kronor. Med tiden växte sjukhuset sig inpå läroverkets knutar och 1966 revs det gamla läroverket för att ge mer plats åt sjukhuset.

”Gamla läroverket ska förintas”. Det skrev Smålandsposten inför rivningen av Gamla läroverket på söder i Växjö, 1966.

bild 1/6

2. Nya Järnboden

Låg: Kungsgatan 3 i Växjö.

I Smålandsposten den 30 juli 1966 kan man läsa följande: ”På måndag upphör järnhandeln som pågått här i över sjuttio år. Men det blir endast tillfälligt. Fastigheten skall som sagt rivas, men i dess ställe blir uppfört ett stort affärs- och kontorskomplex som torde stå färdigt hösten 1967”.

bild 1/4

Här saknas innehåll

3. Räppe Stärkelsefabrik

Låg: I Räppe, mitt emot båthamnen.

Det är en av få platser där man har bedrivit en kontinuerlig tillverkning under lång tid. Fabriken började med stärkelseproduktion 1876. Sedan blev det framför allt glukossirap. Området revs för att ge plats till det nya sjukhusbygget.

bild 1/4

4. Venturomacken

Låg: Vid fd Wessels stormarknad.

En bensinmack från 1970-talet av det mer udda snittet. Huset, tillverkat av glasfiberarmerad plast, var ritad av den finske arkitekten Matti Suuronen och kallades Venturo, en futuristisk skapelse inspirerad av rymdåldern. Totalt tillverkades 19 hus. Tre av dem köptes av Svenska BP och blev bensinstationer i Sverige. Venturo nummer 17 var namnet på det hus som låg i Räppe. Det är ett av troligen endast 9 kvarvarande originalhus.

bild 1/2

5. Kallbadhuset

Låg: På Evedal i Växjö.

Kallbadhus kom i ropet i Sverige mot slutet av 1800-talet. Kallbadhuset på Evedal i Växjö revs i mitten av 1950-talet av ”Riv-Olle” i Hov.

bild 1/1

6. 28:an

Låg: Sandgärdsgatan 28 i kvarteret Fries.

Här fanns enligt uppgift en Korgmöbelaffär, mattaffär, Växjö Pappers industri o Bageri. Huset revs i början av 1970-talet och försäkringsbolaget Skandia byggde senare sitt byggnadskomplex över en stor del av kvarteret Fries.

bild 1/5

7. Teatern

Låg: I Folkets park på väster i Växjö.

Ur Smålandsposten 1 november 2013: ”Byggmästare Persson lät resa scenen för över ett sekel sedan.

Sedan byggdes ryktet upp. Av revykungar och jazzgrevar, skådespelare och varieté-artister, proffs och amatörer. Åren gick, den q-märkta teatern stod kvar. Åren sprang ifrån den. I augusti gav byggnadsnämnden rivningstillstånd till fastighetsägaren Wilhelm Burman. Motiveringen: Många anser att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull eller till och med omistlig. Ingen är dock villig att lägga resurser på byggnaden.”

Teatern revs 1 maj 2014. I dag är det lägenheter på platsen.

bild 1/8

8. Vattentornet

Låg: Hovs kulle, Kungsgatan 40.

Ur Smålandsposten den 25 september 2015:

Vattentornet byggdes 1957 men eftersom staden växte så snabbt hade det blivit för litet mindre än tjugo år senare. Mer vatten behövdes till stadens alla hus och det nya vattentornet på Teleborg byggdes. Efterhand var bara kaféet kvar längst upp i toppen på byggnaden på Solberget. Sedan fiket lades ner på 80-talet har byggnaden stått tom och efterhand förfallit mer och mer.

– Det har inte varit någon skönhetsfläck för Växjö under den här tiden, säger Nils Fransson (FP) ordförande i byggnadsnämnden.

Om några veckor ska en kran påbörja den yttre rivningen och det arbetet ska pågå i ytterligare några veckor innan spåren av den 30 meter höga byggnaden ska vara helt borta.

bild 1/9

9. Davidsons bilhall

Låg: Linnégatan 24 Växjö.

Ur Smålandsposten 28 maj 2015:

På 50-talet klassades Davidsons bilhall på Linnégatan som landets modernaste. Här fanns plats för 175 bilar i olika hallar och garage. Med akustikdämpande tak, golvvärme och stora fönster för ljusinsläpp kallade experterna det för en mönsteranläggning. Sedan dess har flera olika verksamheter kommit och gått. Nu rivs det sista som är kvar av lokalerna för att istället lämna plats åt nya bostäder.

bild 1/5

10. Skandinaviska banken

Låg: Kungsgatan 5 i Växjö.

Ur Smålandsposten 10 februari 1973:

I går morse började man riva den 127-åriga byggnad vid Kungsgatan i Växjö, som i hundra år innefattat banlokaler. Så snart rivningen är fullbordad, byggs på tomten söderut av det ståtliga komplexet, som banken uppfört på kvarterets nordöstra hörntomt och i vilket banken helt nyss flyttat in för att arbeta i en lokal som innefattar det yppersta i moderniteter på bankområdet.

bild 1/6

11. Kronobergsgatan

Låg: Kronobergsgatan 14 i Växjö.

Ur Smålandsposten 23 oktober 1965:

Televerket i Växjö undergår f. n. en kraftig expansion och man räknar med att denna ytterligare skall öka inom den närmaste framtiden på grund av den kraftiga inflyttningen i staden och Kronobergs län. Därför har, som Smålandsposten tidigare meddelat, televerket inköpt fastigheten Kronobergsgatan 14 i anslutning till telestationens nuvarande byggnad. Hyresgästerna har flyttat från fastigheten, men på grund av bostadsläget har man tillfälliga hyresgästrum, där huvudsakligen sömmerskor från stadens konfektionsindustrier. Fastighetens fasad kommer att erbjuda en ”Människovänlig”anblick och inte bli bunkerbetonad som fasaden mot Linnégatan. Detta försäkrar trafikinspektör Sten Forssman.

bild 1/6

Här saknas innehåll

12. Kaskad

Låg: I Folkets park på väster i Växjö.

Ur Smålandsposten 6 november 2000.

Växjö Folkets parks anrika dansbana, Kaskad, totalförstördes vid en brand tidigt på lördagsmorgonen. Trots att räddningstjänsten tidigt var på plats, fanns det ingen möjlighet att rädda den 70 år gamla byggnaden.

Räddningstjänsten fick i stället inrikta sitt arbete på att rädda intilliggande byggnader.

bild 1/6
Lars-Göran RydqvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons