Annons
Växjö

LNU-forskare får miljoner från Familjen Kamprads stiftelse

Växjö • Publicerad 16 mars 2023
Mirka Kans, docent.
Mirka Kans, docent.Foto: Linnéuniversitetet

I dagarna delade familjen Kamprads stiftelse ut totalt 150 miljoner kronor i anslag till miljöforskning. Delar av pengarna landade hos forskare vid Linnéuniversitetet.

16 miljoner gick till forskaren Mirka Kans, som tillsammans med kollegor på Linnéuniversitetet, Linköpings universitet och Tekiska högskolan i Jönköping ska starta ett fem år långt forskningsprojekt för att ge möbler och andra produkter fler livscykler.

Här saknas innehåll

Annons

– Inom en snar framtid ska det inte vara en fråga för kunden om en möbel är ny eller återtillverkad. Möbeln ska vara lika bra och attraktiv för kunden, säger Mirka Kans.

Ytterligare 9,4 miljoner från familjen Kamprads stiftelse landar hos tre forskare vid Linnéuniversitetet. Den första heter Elin Lindehoff, lektor i marin ekologi. Hon tilldelas 2,9 miljoner kronor för att återvinna avfall från skogsbaserad industri med hjälp av mikroalger.

Docent Wit Derkowski ska med 3,5 Kampradmiljoner bidra till hållbart byggande.

Slutligen så tilldelas professor Ambrose Dodoo 3,4 miljoner för att motverka slit-och-släng-kulturen som finns i byggbranschen.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons