Annons
Växjö

LNU-lektor i Växjö får årets lyrikpris

Växjö • Publicerad 7 april 2022
Hanna Hallgren vinner Sveriges Radios Lyrikpris 2022
Hanna Hallgren vinner Sveriges Radios Lyrikpris 2022Foto: Suvad Mrkonjic

Sveriges Radios Lyrikpris 2022 går till poeten Hanna Hallgren, som också är lektor i Genusvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, för diktsamlingen ”Ensamhetsträning med Majken Johansson".

– Jag är oerhört glad för bokens, Majken Johanssons och min egen skull. Det ger en fin energi in i fortsatt liv och skriv. Boken är den första i ett pärlband, som undersöker ett biografiskt material. Som människor är vi aktörer som ingår i strukturer, och kanske är det skavet däremellan som kan kallas för ett liv. Det som, och trots allt, blev. I bokens fall rörelser mellan Frälsningsarmén, hundar, lesbiskhet och litteratur. Det som är under blodet, det vill säga tillräckligt försonat för att bli till skrift, säger Hanna Hallgren i en kommentar.

Annons

Sveriges Radios Lyrikpris är landets äldsta och prissumman är på 30 000 kronor.

Kritikerjuryns motivering till nomineringen av ”Ensamhetsträning med Majken Johansson”: För att den utan skyddsnät utforskar möjliga liv och förlorade möjligheter. I en okopplad text som löper fritt mellan poesin och essän uppstår rytm och rymd tills allt vibrerar av mening. Med känsla för himmelsk skönhet och mänsklig skörhet vittnar poeten om att längta efter tillhörighet i en värld utan frälsning, att där banden brustit bygga bo i orden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons