Annons
Växjö

LNU-professor vinner pris på 100 000 kronor: ”Känns nästan lite overkligt”

Växjö • Publicerad 11 november 2023
Ninni Wahlström, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Ninni Wahlström, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Kajsa Göransson

Ninni Wahlström, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Växjö, har tilldelats Läromedelsförfattarnas pris 2023 i kategori Kurslitteratur som ger en summa på 100 000 kronor.

– Jag blev uppringd mitt i ett heldagsmöte på rektorsutbildningen, och behövde låtsas som ingenting efteråt. Det känns nästan lite overkligt eftersom jag inte har fått prata om det än. Men väldigt roligt så klart. Det var verkligen årets mest överraskande samtal – hittills i alla fall, säger Ninni Wahlström.

Annons

Hennes forskning handlar om utvärdering av skolans undervisning ur ett didaktiskt och läroplansteoretiskt perspektiv, och hennes böcker är standardlitteratur på didaktikkurser på lärarutbildningar.

Läromedelsförfattarnas pris instiftades 2020 och delas årligen ut för att hylla författarskapet bakom läromedel och kurslitteratur.

Fakta

Motiveringen

Att omvandla abstrakta teorier till handfast och begriplig sakprosa kräver stor pedagogisk förmåga. Ninni Wahlströms forskning och författarskap rör sig i centrum av lärandets och undervisningens praktik, och har kommit att betyda mycket för blivande lärare. Utan att tappa det professionella i språket kopplar hon teori till vardagen i skolan på ett skickligt sätt. Hon stärker på så sätt våra framtida lärares förmåga att göra egna teoretiskt förankrade val.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons