Annons
Växjö

LNU-student misstänks ha använt chattrobot på tenta

Växjö • Publicerad 17 mars 2023
Linnéuniversitet.
Linnéuniversitet.Foto: Elvedin Basic

Flera studenten studenter har anmälts till Linnéuniversitetets disciplinnämnd.

En av studenterna misstänks ha tagit hjälp av chattroboten Chat-GPT för att klara tentan. Chat-GPT är en chattrobot baserad på artificiell intelligens, AI, där omkring 175 miljarder parametrar finns inmatade. Roboten kan skriva faktatexter, programkod, juridiska dokument och svara på frågor. Läraren fattade misstanke när studenten i sin text tog med fakta om sådant som inte diskuterats på kursen.

Annons

En andra studenten misstänks för försök till vilseledande efter att en lärare fattat misstanke vid kontrollen av en hemtenta. Studenten hänvisade till boktitlar som läraren inte kunnat hittat trots att förlag, förlagsort och sidnummerhänvisningar angetts. Läraren misstänker att studenten hittat på uppgifterna medan studenten hävdar att denne sökt i Libris, de svenska bibliotekens gemensamma databas med sju miljoner titlar, och lagt in referenser därifrån.

Flera andra studenter misstänks också för fusk. Läs mer här.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons