Annons
Växjö

LNU-student vann riksdagens tävling: ”En ära”

Växjö • Publicerad 12 december 2022
Einar Dernegård, 24 har vunnit riksdagens uppsatstävling 2022 med en uppsats som han författade under tiden som student på Institutionen för statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Einar Dernegård, 24 har vunnit riksdagens uppsatstävling 2022 med en uppsats som han författade under tiden som student på Institutionen för statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.Foto: Privat

24-årige studenten Einar Dernegård, har vunnit riksdagens uppsatstävling 2022 med en uppsats som han författade under tiden som student på Institutionen för statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Han är idag student på Försvarshögskolan.

– Det är en ära att få den utmärkelsen. Fantastiskt att få bekräftelse på att du gör ditt jobb och jätteskoj, inte bara för min egen skull utan också för att få representera Linnéuniversitetet, säger han till Smålandsposten.

Annons

Uppsatsen ”Hur politik beräknas” är en analys av Liberalernas och Vänsterpartiets motiv och förändrade inställning till regeringsalternativen i samband med Januariavtalet som slöts mellan S, MP, L och C i januari 2019.

”Uppsatsen knyter på ett värdefullt sätt an till ett aktuellt ämne. Författaren uppvisar en god metodmedvetenhet och analysen av skälen och förutsättningarna bakom partiernas agerande är strukturerad och transparent. Slutsatserna är välgrundade och relateras till tidigare forskning. Uppsatsen bidrar förtjänstfullt till en bättre förståelse av den demokratiska processens politiska aktörer och deras motiv”, står det i priskommitténs motivering.

– Årets vinnare bidrar på ett förtjänstfullt sätt till kunskapen om riksdagens arbete och den demokratiska processen. Pristagarna har studerat olika partiers agerande och retorik i aktuella frågor, vilket bidrar till en ökad förståelse för samtidspolitiken, säger talman Andreas Norlén i en kommentar.

Förutom Einar Dernegård prisas även Valdemar Holt, Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, som har skrivit uppsatsen "Utanförskapet misstänkliggjort" där han med utgångspunkt i partiledardebatter i riksdagen undersöker Socialdemokraternas och Moderaternas syn på begreppet utanförskap mellan 2010 och 2022.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons