Annons
Växjö

LNU-studenter anklagade lärare för sexuella trakasserier – utredningen läggs ner

Växjö • Publicerad 5 juli 2023
Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet.Foto: Hilda Frankki

I våras anklagades en lärare på Linnéuniversitetet av flera anonyma kvinnliga studenter för att ha gjort sexuella närmanden mot dem.

Universitetets ledning tog allvarligt på anklagelserna men utredningen är nu nedlagd eftersom studenterna valde at inte delta i den.

Annons

Enligt en studentrepresentants anmälan tidigare i år ska den utpekade läraren ha ”betett sig väldigt olämpligt” mot studenterna. Läraren ska enligt studenterna bland annat ha tagit tag i studenters midjor.

Linnéuniversitetets biträdande universitetsdirektör Thorbjörn Nilsson gav två sakkunniga medarbetare uppdraget att utreda anklagelserna mot läraren. Under pågående utredning fick läraren inte ”delta i undervisningsrelaterade aktiviteter som innebär fysisk kontakt med studenter”.

Innan sommarlovet har utredarna försökt komma i kontakt med de anonyma kvinnliga studenterna men genom studentrepresentanten har de stått fast vid sina vittnesmål men meddelat att de inte vill delta i utredningen.

– Vi tar allvarligt på den här typen av misstankar, men man måste hantera båda parter med största respekt och försiktighet. I det här fallet finns det tyvärr inte så mycket mer vi kan göra. Det juridiska läget är ju som det är, säger Thorbjörn Nilsson till Smålandsposten.

Universitetet har även tidigare uppmärksammats om lärarens uppträdande med synpunkter på lärarens beteende som hamnar under kategorin sexuella trakasserier men inte handlade om fysiska beröringar. När utredningen nu är nerlagd kommer läraren kunna återgå till undervisningen igen.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons