Växjö

Lokala politiker ska ta fram Moderaternas politik: ”Sverige är i ett nödläge”

Växjö • Publicerad 2 februari 2023
René Jaramillo, Anton Olsson, Oliver Rosengren, Magnus Gunnarsson och Pernilla Tornéus.
René Jaramillo, Anton Olsson, Oliver Rosengren, Magnus Gunnarsson och Pernilla Tornéus.Foto: Montage

I veckan presenterade Moderaterna fem arbetsgrupper som ska ta fram partiets politik inför partistämman. Fem moderater från Kronoberg finns med i grupperna.

Moderaternas två kommunalråd i Växjö, Pernilla Tornéus och Anton Olsson, tar plats i arbetsgrupperna Skola och utbildning respektive På medborgarnas sida, som handlar om offentlig förvaltning och styrning.

René Jaramillo ska delta i gruppen Grön innovationskraft för tillväxt och Ljungbypolitikern Magnus Gunnarsson är med i gruppen som ska diskutera utrikes- och säkerhetspolitik.

Riksdagsledamoten Oliver Rosengren ingår i arbetsgruppen om förebyggande insatser mot kriminalitet.

– Sverige är i ett nödläge för trygghet. Det kräver krisåtgärder, men för att långsiktigt göra Sverige tryggt räcker det inte med fler poliser och längre straff. Vi behöver bekämpa utanförskap och satsa på fungerande förebyggande insatser, säger Oliver Rosengren.

Han föreslår att Sverige ska ha en tvåårig yrkesskola ”med låga trösklar” vid sidan av gymnasiets treåriga yrkesprogram.

– Då kan alla utbilda sig till ett jobb. Unga kriminella utan gymnasieexamen borde dömas till examensplikt, där de får en slags förlängd skolplikt tills de slutför en gymnasieutbildning. Då skulle återfallen till brott minska, säger Oliver Rosengren.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.