Annons
Växjö

Löpare sprang över 27 mil på ett dygn – satte svenskt rekord i Växjö

Växjö • Publicerad 2 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: LINNEA RHEBORG

I helgen avgjordes SM i 24-timmarslöpning i Växjö. Deltagarna skulle springa så långt de bara kunde och orkade på 24 timmar.

Under loppet slogs ett svenskt rekord när ultralöparen Torbjörn Gyllebring, 41, sprang 27,2 mil. Det innebär att han sprang ett snitttempo på 5,17 minuter per kilometer, inklusive toabesök och klädbyten.

Annons

– Jag passerade 270 kilometer som verkligen var mitt mål och det var en drömgräns. Det är ingen svensk som gjort det innan. Väldigt mycket av sporten är att hantera, trycka undan smärtan och hålla fokus på nuet. När jag passerade det rämnade allting och jag mådde så fruktansvärt dåligt. För då kom 24 timmars nötande verkligen i kapp en. Det gör så ont och det svartnar, säger han till Sportbladet efter loppet.

Under SM i 24-timmarslöpning sprang löparna på en flack bana som är drygt 800 meter lång. Årets svenska mästare sprang 331 varv.

Det gamla svenska rekordet sattes av Erik Olofsson i Växjö i fjol då han sprang på 26,6 mil. Han slutade tvåa i årets tävling med 26 mil och trea blev Bill Öster med nästan 24,5 löpta mil.

På damsidan vann Therese Fredriksson SM-guld efter att ha sprungit 23 mil. Med det gick hon in som femma genom tiderna i Sverige. Sara Ottinge vann silvret med 223 858 meter och bronset gick till Madeleine Wennberg med 215 100 sprungna meter.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons