Annons
Växjö

Ludvig är ny ordförande i Linnékåren

Ett universitet men två städer med helt olika karaktärer när det gäller campus och studentliv. Så ser en av utmaningarna ut för Ludvig Malmquist, nytillträdd ordförande i Linnékåren.
– Vi arbetar för att hitta en slags gemensam identitet för både Kalmar och Växjö.
Växjö • Publicerad 18 oktober 2022
Ludvig Malmquist, nytillträdd ordförande i Linnékåren som precis flyttat in i nya lokaler i Växjö.
Ludvig Malmquist, nytillträdd ordförande i Linnékåren som precis flyttat in i nya lokaler i Växjö.Foto: David Färdigh

VXOnews träffar Ludvig i Linnékårens nya lokaler i Växjö. Det gamla anrika studenthuset Tufvan har övergivits till förmån för lokaler mittemot universitetsbiblioteket. Orsaken till flytten är framför allt ekonomisk.

– När Växjöbostäder höjde hyran så tyckte vi inte längre det var motiverat att vara kvar på Tufvan. Istället började vi söka alternativa och blev erbjudna de här lokalerna av Linnéuniversitetet.

Annons

Är det stor skillnad i hyra?

– Ja, och dessutom är läget perfekt. Tufvan var bra på många sätt men låg något undangömt. Här finns vi direkt i anslutning till biblioteksområdet som är studenternas träffpunkt. Vi blir mer synliga.

Ludvig som gått fred- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet har siktet inställt på en magisterexamen, men innan dess har han pausat studierna för att under ett år ta sig an uppdraget som ordförande i Linnékåren.

– Jag tycker att det är kul att göra saker som är utvecklande och vill vara med och påverka och göra skillnad.

Linnékåren har två huvudsakliga uppdrag – att bevaka att utbildningarna håller utlovad kvalité och att främja den studiesociala miljön.

– Linnéuniversitetets utbildningar håller allmänt sett en hög nivå men det finns samtidigt en förbättringspotential.

Vilka är de vanligaste klagomålen från studenterna?

– Att det tar tid att rätta tentorna och att kursansvariga är senfärdiga på att svara på mailfrågor.

När det gäller studentlivet driver Linnékåren studentpubar och anordnar diverse sociala aktiviteter. Ludvig konstaterar dock att det innebär en utmaning att universitetet är uppdelat på två städer med helt väsensskilda studenttraditioner.

– Kalmar och Växjö är studentstäder med helt olika karaktärer. Att försöka hitta och skapa en gemensam identitet är något vi jobbar med.

Annons

I Växjö finns en utpräglad Campus-kultur där utbildningarna, studentbostäderna och studentaktiviteterna är samlade på ett och samma område, vilket är på både gott och ont menar Ludvig.

– Campuslivet gör det lätt att få hit studenter. Många lockas av Campus-livet. Nackdelen är att de flesta lämnar Växjö efter utbildningens slut. De har ingen förankring till staden eller arbetsmarknaden.

Hur skulle man bättre kunna integrera studenterna med övriga Växjö?

– En aspekt är att underlätta kommunikationerna. Det går jättebra med bussar till universitetsområdet men bussresorna är dyra. Kanske att man införde någon form av studentrabatter?

Just kommunikationerna är också en avgörande faktor för att kunna länka samman Kalmar och Växjö anser Ludvig.

– De flesta studenter som pluggar i Växjö är aldrig i Kalmar och vice versa. För att få ett mer integrerat universitet krävs ett större utbyte mellan städerna och då skulle det vara önskvärt med billigare tågresor. En resa tur och retur kan idag kosta uppemot 300 kronor, något som är mycket pengar för en student.

I Kalmar finns inget Campus-område, vilket gör studentlivet mer uppsplittrat.

– Tanken är att det ska skapas en sammanhållande punkt kring universitetskajan. Vi i Linnékåren jobbar med att hitta ett centralt placerat kårhus. Det är en prioriterad fråga just nu.

Fakta

Ludvig Malmquist

Aktuell: Som nytillträdd kårordförande i Linnékåren.

Anslutningsgrad för Linnékåren: Vi har 4500 medlemmar, vilket motsvarar cirka 10 procent av alla studenter som är inskrivna på Linnéuniversitetet.

Utmaning: Att hitta en gemensam studentidentitet för Kalmar och Växjö, de två städer som utgör Linnéuniversitetet.

På agendan i Växjö: Linnékåren inviger sina nya lokaler vid universitetsbiblioteket tisdag 11 oktober.

På agendan i Kalmar: Söker just nu centralt belägen kårlokal.

Pandemins effekter: Det var en underbar känsla att kunna starta upp studentlivet efter pandemin men vissa effekter har blivit bestående, exempelvis har vissa inslag i studentsittningarna försvunnit.

Om otryggheten på Campus-området: Det är ett fortsatt stort problem. Vi vill ha mer belysning på vissa ställen. Studentföreningar har dessutom nu börjat med nattvandringar för att öka tryggheten.

Linnékårens nytillträdde ordförande Ludvig Malmquist.
Linnékårens nytillträdde ordförande Ludvig Malmquist.Foto: David Färdigh

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons