Annons
Växjö

M: Inkludera hemlarm i rut-avdraget för ökad trygghet

Växjö • Publicerad 5 april 2022
Foto: Pressbild

Moderaterna Kronobergs reformgrupp, med ordförande Oliver Rosengren i spetsen, har presenterat ett nytt förslag på en trygghetsreform. De vill att installation av hemlarm ska inkluderas i rut-avdraget för att minska inbrotten och att fler ska vara mer trygga hemma. Enligt förslaget gäller det säkerhetstjänster i och i omedelbar anslutning till hemmet, exempelvis abonnemangskostnaden för själva hemlarmstjänsten.

– Ett enkelt sätt att fler kan ha råd med trygghet hemma är att inkludera larminstallation, abonnemang och liknande trygghetstjänster i rut-avdraget, säger Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat och ordförande för Moderaterna Kronobergs reformgrupp.

Annons

Enligt undersökningen ”Svenskarna och trygghet” från Kantar Sifo, som gjordes på uppdrag av Verisure 2019, uppger 36 procent av de som vill skaffa hemlarm att skälet till att de inte har skaffat det än är kostnaden.

Under 2020 anmäldes, enligt Brottsförebyggande rådets statistik, ungefär 14 700 bostadsinbrott i Sverige och utöver det var det 20 200 anmälda brott i källare eller vind, som inte räknas in i statistiken kring bostadsinbrott. Samtidigt är det endast tre procent av de handlagda brotten som klarades upp under 2020.

– Villainbrotten skapar otrygghet och nästan inga klaras upp. 90 procent av alla med hemlarm känner sig tryggare. Vi har redan betalat höga skatter för att vara trygga, men trots det känner sig fler otrygga. Det är därför rättvist med ett skatteavdrag för hemlarm, säger Oliver Rosengren (M).

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons