Annons
Växjö

Magnus P Wåhlin föll på målsnöret – lämnar besked om framtiden: ”Det vill jag satsa på nu”

Örebro/Växjö • Publicerad 20 november 2023

Här saknas innehåll

Under Miljöpartiets kongress i Örebro skulle partiet utse ett nytt manligt språkrör. Partiets valberedning föreslog Daniel Helldén till uppdraget, tidigare trafikborgarråd i Stockholms stad och riksdagsman.

Men Daniel Helldén utmanades av kommunalrådet i Växjö, Magnus P Wåhlin, som har setts som den enda som kan utmana Daniel Helldén om språkrörsposten.

Annons

In i det sista var utgången oviss. Till slut stod det klart att Daniel Helldén vann – med en rösts marginal – 131 mot 130.

– Det är ju helt galet. Det känns naturligtvis tråkigt och tufft att förlora med en röst, att vara så nära men ändå så långt ifrån. Det känns lite bittert i dag, det måste jag säga, säger Magnus P Wåhlin.

Magnus P Wåhlin har haft ett stort stöd från flera håll. Under hösten har distrikten frågats ut, men i slutändan fattar varje ombud sitt eget beslut gällande vilken kandidat de vill se på posten. För några dagar sedan gick Gustav Fridolin, tidigare språkrör för Miljöpartiet ut på sociala medier och tillkännagav sitt stöd för Magnus P Wåhlin, även MP:s lokalavdelning i Göteborg och partiets ungdomsförbund, Grön Ungdom, ville se honom som språkrör. Nu blir det inte så.

– Det är naturligtvis tråkigt på många sätt. Jag har känt ett fantastiskt stöd från Grön Ungdom och de har kampanjat för mig på ett fantastiskt sätt. Men nu har vi valt ett nytt språkrör och nu sluter partiet upp bakom dem och vårat fokus är att jobba vidare fram till valet, säger Magnus P Wåhlin.

Det är andra gången som Magnus P Wåhlin förlorar ett val till språkrör. När Per Bolund valdes 2019 utmanade Magnus P Wåhlin även honom och fick då en tredjedel av rösterna, 87 mot 171. Om han ställer upp igen och det eventuellt blir tredje gången gillt är han osäker på.

– Jag har svårt att se att jag kandiderar igen. Nu hoppas jag istället kunna bli nummer fyra på vår EU-lista som ska sättas i december. Det vill jag satsa på nu.

Kommunalråd Magnus P Wåhlin kandiderade som Miljöpartiets nya språkrör men fick se sig besegrad av valberedningens förslag, Daniel Helldén.
Kommunalråd Magnus P Wåhlin kandiderade som Miljöpartiets nya språkrör men fick se sig besegrad av valberedningens förslag, Daniel Helldén.Foto: LENA GUNNARSSON
Fakta

Magnus P Wåhlin och Miljöpartiet

• Miljöpartiets kongress hålls i Örebro den 17 till 19 november

• Magnus P Wåhlin bor på Hovshaga i Växjö sedan 2004.

• Sitter i Växjö kommuns kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och är ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott. Är ordförande i överförmyndarnämnden och vice ordförande i socialnämnden.

• Har arbetat som präst i Växjö stift sedan 1999. Han började som församlingspräst i Alvesta, sedan Älghult, Lenhovda och Herråkra. Sedan 2001 är han stiftsadjunkt med ansvar för miljö, migration och internationella frågor. Är sedan 2010 skolpräst på S:t Sigfrids folkhögskola med ansvar för bland annat kursutveckling och konfirmander.

• Är sedan 2019 tjänstledig för sina kommunala uppdrag.

• Utmanade Per Bolund till språkrörsposten 2019, men förlorade.

Här saknas innehåll

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons