Annons
Växjö

Maktskifte i Växjö kommun – så blir nya styret

Socialdemokraterna bildar block med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och inleder samtidigt ett valtekniskt samarbete med Centerpartiet. Detta för att kunna få styra Växjö kommun kommande fyra åren.
– Centerpartiet kommer släppa fram oss och i gengäld får de inflyttande över politiken, säger Malin Lauber (S).
Växjö • Publicerad 25 oktober 2022

Här saknas innehåll

I höstens kommunalval backade samtliga fyra allianspartier samtidigt som Socialdemokraterna ökade med 4,19 procentenheter. Sedan valet har partierna förhandlat om vilka som ska styra kommunen den kommande mandatperioden och nu står det klart att det blir ett maktskifte.

Efter att Centerpartiet valt att lämna förhandlingsbordet med övriga allianspartier och inlett samtal och förhandlingar med Socialdemokraterna står det nu klart att det blir ett minoritetsstyre med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som släpps fram av Centerpartiet.

Annons

– Växjö ska vara en välkomnande, öppen, jämlik, trygg och hållbar kommun med ett väl fungerande och hållbart näringsliv. Det ska gå att leva, bo och arbeta i hela kommunen. I Växjö ska lika rättigheter vara en självklarhet. Vi i styret är inte nöjda förrän samhället är jämställt och jämlikt, för att nå dit måste det börjas med barn och unga, säger Malin Lauber (S).

Foto: Alexander Hall

Socialdemokraterna och Centerpartiet har nått en överenskommelse genom ett hängavtal som innebär att C får politiskt inflytande och uppdrag i nämnder.

Vad har varit den avgörande punkten till att ni nu fått till ett valtekniskt samarbete?

– Vi har fått göra eftergifter i både änderna. Till exempel drev i i valrörelsen att vi vill driva igenom att avskaffa, LOV, lagen om valfrihetssystem, där vi har gått med på att ha det som vi har nu, medan Centerpartiet kanske hade velat utveckla det, säger Malin Lauber.

Centerpartiet och Socialdemokraterna är överens om att bland annat ingen skattehöjning ska ske under mandatperioden, att det det aktiva skolvalet ska fortsätta och utvärderas, att projektet med Grön stadsby ska genomföras, att inga landsbygdsskolor ska avvecklas utan utvecklas och att ägartillskottet till flygplatsen ska vara kvar.

– Väljarna i Växjö röstade bort Alliansen. För att inte ge Sverigedemokraterna inflytande har Centerpartiet nu förhandlat fram ett avtal med Socialdemokraterna. Vi har kommit fram till bra lösningar som vrider politiken mot mitten. Avtalet ger Centerpartiet en fri roll att driva vår politik i alla frågor som ligger utanför avtalet, säger Andreas Olsson (C).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill stärka skolan och omsorgen, utveckla hållbarhetsarbetet och näringslivsarbetet, öka tryggheten och att det ska gå att leva och arbeta i hela kommunen.

– En av kommunens största utmaningar är att säkerställa en god arbetsmiljö i skolan och att alla barn och unga når sin fulla potential. Med det nya styret tror vi att det finns goda förutsättningar för en nystart i skolan med fokus på jämlikhet och trygghet i hela kommunen, säger Maria Garmer (V).

– Nu stärker vi Växjö kommuns hållbarhetsarbete. Vi kommer under mandatperioden att ta flera steg mot ett vassare hållbarhetsarbete och se till att det genomsyrar allt vi arbetar med, säger Magnus P. Wåhlin (MP).

S, V och MP har tillsammans 29 mandat. För att ha majoritet i kommunfullmäktige krävs 31 mandat. Centerpartiet har tre mandat och kan då ge rödgröna partierna majoritet om de stöttar deras förslag.

Fakta

Mandatfördelningen i Växjö kommunfullmäktige

Moderaterna: 17 (-1)

Centerpartiet: 3 (-2)

Liberalerna: 2 (-1)

Kristdemokraterna: 3 (±0)

Socialdemokraterna: 22 (+3)

Vänsterpartiet: 5 (±0)

Miljöpartiet de gröna: 2 (-1)

Sverigedemokraterna: 7 (+2)

–––––

Mandatfördelning om olika partier samarbetar:

S+V+MP: 29 mandat

S+V+MP+C: 31 mandat

M+KD+C+L: 25 mandat

M+KD+L: 22 mandat

M+KD+L+SD: 29 mandat

M+KD+C+L+SD: 32 mandat

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons