Annons
Växjö

Målare i strejk – så många berörs i länet

Växjö • Publicerad 17 maj 2023
Genrebild på målare.
Genrebild på målare.Foto: NILS JAKOBSSON

I fredags gick 390 målare på 22 arbetsplatser runt om i landet ut i strejk.

Arbetsgivarna vill ta bort kompetenskravet i kollektivavtalet och att provanställningarna blir längre men det har fackförbudet Målarna sagt nej till. Ändringen om kravet på yrkeskompetens skulle enligt facket innebära att status och lön skulle sjunka.

Annons

Enligt P4 Kronoberg är det runt 30 målare i Kronobergs län som strejkar i dagsläget.

Ett av företagen som berörs av strejken är Stoby, som har ungefär 300 anställda och finns på tolv orter i Skåne, Småland och Halland. Stoby omfattas av arbetsnedläggelse och blockad av allt måleriarbete, vilket innebär att cirka 150 målare omfattas eller berörs.

– Det är olyckligt att en överenskommelse inte är på plats, detta drabbar våra kunder, våra målare och hela företaget. Men vi fortsätter ha goda förhoppningar om att konflikten kommer att lösas inom kort. Tills vidare kan vi inte mer än följa de riktlinjer som finns, säger Sofie Ohlsson, vd på Stoby, i ett pressmeddelande.

Målarna har också lagt ett till varsel som innebär att ytterligare 488 medlemmar tas ut i strejk den 24 maj om parterna inte hittar en lösning innan dess.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons