Annons
Växjö

Malin från Växjö får pengar för covidforskning

Växjö • Publicerad 13 februari 2023
Malin Nygren-Bonnier, forskare från Växjö, får 800 000 kronor till covidforskning.
Malin Nygren-Bonnier, forskare från Växjö, får 800 000 kronor till covidforskning.Foto: Pressbild

Forskaren Malin Nygren-Bonnier från Växjö får 800 000 kronor från Hjärt-Lungfonden för att kartlägga kvarstående symtom hos patienter som har haft covid-19.

– Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden. Hoppet är att vi genom forskning kan följa den återhämtning som sker och vilka faktorer som påverkar den, samt hur vi kan individanpassa våra rehabiliterande insatser för att få den bästa effekten för patienterna, säger Malin Nygren-Bonnier, docent vid Karolinska Institutet.

Annons

Tidigare studier har visat att upp till 15 procent av de som haft covid-19 kan få långvariga symtom. Rehabilitering är därför viktigt för att förbättra patienternas fysiska, psykiska och kognitiva funktion.

Projektets syfte är att kartlägga kvarstående symtom hos personer som haft covid-19 och hur deras fysiska, psykiska och kognitiva funktion, fysiska aktivitet, arbetsförmåga och hälsorelaterade livskvalitet påverkats.

Fakta

Hjärt-kärlsjukdom

I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar ungefär en tredjedel av alla dödsfall.

Ungefär en fjärdedel av alla som får stroke idag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga ungefär i yrkesför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år, samma siffra gäller för de som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.

Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons