Annons

Man frias för mordet på sin mamma i Växjö

Växjö • Publicerad 27 november 2023
Mannen har suttit häktad sedan i maj i år men släpptes efter att rättegången avslutats. Nu frias han av tingsrätten.
Mannen har suttit häktad sedan i maj i år men släpptes efter att rättegången avslutats. Nu frias han av tingsrätten.Foto: Per-Erik Sandebäck

Den 35-årige man som varit misstänkt för att ha mördat sin mamma med en yxa i hemmet på Högstorp i Växjö den 7 mars 2011 frias för mord av Växjö tingsrätt. Anledningen är att tingsrätten menar att det inte är styrkt att det var mannen som mördade sin mamma.

Enligt tingsrätten binder den tekniska bevisningen inte i sig sonen till gärningen. Åklagaren har lyft fram att det kan röra sig om ett ekonomiskt motiv då mannen har haft ekonomiska problem men det har inte framkommit att mamman och sonen bråkat under mordkvällen. Enligt tingsrätten går det inte att utesluta att en okända person var i bostaden och vittnen har hört familjens hund skälla vilket den gjorde på okända personer.

Annons

Åklagaren Emma Berge har under året lyft fram att det finns viss ny bevisning som gjorde att hon väckte åtal. Det handlar bland annat om polisinfiltratörer som pratat med mannen. Han ska ha gjort vissa uttalanden som skulle ”kunna tyda på en egen kunskap om mordet” men hävdar själv att han fått veta en del fakta om mordet 2011 och utifrån det spekulerat om vad som kan ha hänt hans mor. Dessutom har Emma Berge lyft fram att mannens blod fanns på yxan som ska ha använts under mordet och på en handduk men tingsrätten menar att det finns omständigheter som talar för att den tilltalade är oskyldig.

– Gärningsmannen borde utifrån hur yxan använts ha fått blod på sig. Den tekniska utredningen tyder inte på att dusch, handfat eller liknande har använts. Det har inte återfunnits blod på den tilltalades kläder eller i dennes bil eller bostad, säger chefsrådman Daniel Haraldsson.

Mannen var huvudmisstänkt redan 2011 men släpptes efter ett antal veckor som häktad på grund av bristande bevisning. Nu frias han för mord även i tingsrätten.

Han döms dock till två månaders fängelse för sexuellt ofredande och utpressning men det har inget med mordfallet att göra.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons