Annons

Män köpte husbilar som inte fanns – kvinna i Växjö krävs på kvarts miljon

Växjö • Publicerad 25 februari 2023
.
.Foto: PETTER ARVIDSON

Tre män utsattes under sommaren 2021 för bedrägerier via köp- och säljsajten Blocket. Två av männen nappade på annonser för husbilar och när de kontaktade säljaren uppmanades de att betala i förskott för fordonen, som de sedan kunde hämta på en annan ort.

Den ene mannen betalade 122 000 kronor och den andre swishade i väg 30 000. Men några husbilar såg de aldrig till. Efter att männen betalat gjorde sig säljaren okontaktbar och de fick i stället vända sig till polisen när de insåg att de blivit lurade.

Annons

En tredje man utsattes för ett liknande Blocket-bedrägeri när han lurades att betala 100 000 kronor i förskott för en traktorgrävare som inte existerade.

Polisen kunde spåra de 252 000 kronorna som de tre männen skickade i väg. Pengarna hade hamnat på ett bankkonto som tillhör en kvinna i 30-årsåldern i Växjö.

Polisutredningen visade att Växjöbon samma dag som pengarna flöt in på kontot swishade i väg stora belopp till andra personer, satte in pengar på andras bankkonton samt betalade av lån och genomförde olika kortköp.

Nu åtalas Växjöbon för tre fall av penningtvättsbrott. Enligt åklagaren har kvinnan varit väl medveten om att pengarna härrör från brott och hon har ”ställt sitt bankkonto till förfogande och förvar och därefter fört pengar vidare till andra konton”.

När Växjöbon förhördes sa hon sig vara helt oförstående till brottsmisstankarna. Hon berättade att hon inte hade märkt att de stora beloppen hade satts in på hennes konto och hon hade heller inte skickat i väg några pengar.

Snart väntar rättegång och de tre utsatta männen kräver att Växjöbon ska betala tillbaka de 252 000 kronorna i skadestånd.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons