Man med ”självförvållad” psykos döms – slog två poliser

Växjö • Publicerad 23 februari 2023
.
.Foto: Patric Söderström

Flera personer ringde en dag förra sommaren till polisen om en man i Linnéparken som var stökig och utåtagerande. Enligt en av inringarna ”skrek och gapade han om asagudarna Oden och Tor”.

Två poliser kunde en kort stund senare lokalisera mannen vid Växjösjön men när de skulle kontrollera honom blev han mycket våldsam. Den manlige polisen fick ett knytnävsslag i huvudet och den kvinnliga polisen blev slagen i ansiktet och när hon hamnade på marken slet mannen av en större hårtuss från hennes huvud.

Poliserna kunde därefter omhänderta mannen, en 31-årig Växjöbo, sedan de båda pepparsprejat honom i ansiktet och fått på handfängsel.

31-åringen döms nu vid Växjö tingsrätt för två fall av våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Han var vid tillfället kraftigt påverkad av cannabis och hade hamnat i en ”självförvållad” psykos, på grund av sitt stora droganvändande.

Tingsrätten skriver i domen att 31-åringens gärningar har ett straffvärde på två månaders fängelse men han döms i stället till skyddstillsyn och samhällstjänst. Rätten motiverar detta med att han den senaste tiden har fått ordning på sitt liv och bland annat börjat arbetsträna.

De utsatta poliserna hade yrkat på 10 000 kronor var i skadestånd, men rätten bedömer att endast den kvinnliga polisen har rätt till ekonomisk ersättning från 31-åringen.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.