Annons
Växjö

Man räddades av inloggningsproblem vid bedrägeri: ”Bedragarna har blivit mer förslagna”

Växjö • Publicerad 13 augusti 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Tomas Löwemo

En man född 1945 har polisanmält att han utsatts för ett bedrägeriförsök. Mannen i Växjö ska ha kontaktats av en bedragare som uppgav sig komma från ett inkassoföretag. Kvinnan ska ha uppgett att det fanns en obetald faktura och sagt till mannen att hon förstod att det var bedrägeri och erbjöd sig att hjälpa honom.

– Kvinnan sa att hon skulle hjälpa honom med banken och gav honom ett ärendenummer. Sedan kom en ny kvinna in i samtalet, uppgav sig komma från Nordea och ville försäkra sig att mannen inte lidit skada. Hon sa att ett nytt bankid hade skapats, att någon försökt använda hans Swish och bad honom att logga in på hans bank, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, polisens presstalesperson.

Annons

Mannen hade problem att logga in med bankid och fick heller inte till inloggningen med bankdosan, vilket troligtvis räddade honom från att bli av med pengar. Efter 42 minuters samtal och problem med inloggningen bad Kvinnan att få återkomma till mannen. När hon inte hade ringt tillbaka kontaktade mannen sin bank som berättade att det måste ha varit ett bedrägeriförsök.

– Bedragarna har blivit mer förslagna och gör det mer och mer trovärdigt. I det här fallet med ärendenummer och flera som pratar i samtalet, Eva-Lotta Hermansson Truedsson, polisens presstalesperson.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons