Annons

Man tyckte det var för dyrt att skrota husvagnen – eldade upp den

Växjö • Publicerad 13 april 2024
Genrebild
GenrebildFoto: Tomas Löwemo

I oktober förra året eldade en man i 30-årsåldern upp en husvagn på en ort i Växjö kommun. Nu har mannen dömts för miljöbrott och ska betala 7 500 kronor i böter.

Mannen har uppgett att han beslutade sig för att göra sig av med husvagnen eftersom han inte använde den men när en skrotfirma sa att det skulle kosta flera tusen att lämna husvagnen beslutade sig mannen för att elda upp den och sedan lämna in resterna till återvinningen. Han har uppgett att han trodde att det var okej att elda upp husvagnen på sin egen mark.

Annons

”Enligt tingsrätten är det inte klarlagt att NN (Gärningsmannens namn) har agerat med uppsåt. Även om han inte varit helt införstådd med eller förstått vilka miljö- och hälsokonsekvenser det skulle innebär att elda upp husvagnen så borde han i vart fall undersökt saken närmare. Det har han inte gjort. Han har därmed agerat oaktsamt och kan inte undgå ansvar för miljöbrott”, står det i domen.

I samband med branden uppstod kraftig svart rökutveckling. Husvagnen bestod av en stålram och träinredning men det fanns även en del plastdetaljer. Det släppte ut dioxiner, bly och koppar som kan medföra en förorening som är skadlig för människor, djur och växter.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons