Annons

Många otrygga på campus i Växjö – föreningen erbjuder sällskap hem

Många studenter på campus i Växjö vittnar om känslan av otrygghet i området. Därför erbjuder V.G.T Trygghetsförening nattvandringar och evenemang för att hjälpa de som känner sig otrygga.
– Vi går hem med de som vill ha sällskap, håller koll i området och fungerar som ett extra öga, säger Emma Marcusson, eventansvarig i V.G.T Trygghetsförenings styrelse.
Växjö • Publicerad 10 september 2022
Varje vecka under terminerna erbjuder V.G.T Trygghetsförening nattvandringar för att hjälpa studenter som känner sig otrygga på campusområdet.
Varje vecka under terminerna erbjuder V.G.T Trygghetsförening nattvandringar för att hjälpa studenter som känner sig otrygga på campusområdet.Foto: Privat

Efter en våldtäkt på campus i Växjö 2020 startades Facebooksidan Vi Går Tillsammans där grundaren Mathilda Söderlund bjöd in tjejer på campus som ett kontaktnät om de kände sig otrygga. De kunde skriva om de skulle gå hem eller handla mat själva så kunde de som ville ta följe. Gruppens medlemsantal växte snabbt och behovet av stöttning blev tydligt. Sedan ett år tillbaka är V.G.T en trygghetsförening som erbjuder nattvandring och olika event för att hjälpa kvinnor på campusområdet som känner sig otrygga.

– Alla är inte bekväma med att gå hem själva sent på kvällen och det kan också handla om att man är för full. Vi går hem med dem som vill ha sällskap, håller koll i området och fungerar som ett extra öga. Vi brukar stänga portar som står öppna för att öka tryggheten och skriver rapporter på hur läget har varit på campus under de aktuella nätterna, säger Emma Marcusson, som är eventansvarig i föreningens styrelse.

Annons

Polisens senaste trygghetsmätning i Växjö kommun visade bland annat att mer än hälften av de tillfrågande uppger oro för att kvinnor ska bli antastade utomhus på campus. 57 procent svarade ja på frågan om det fanns ett problem med att kvinnor antastas på campus. I hela Växjö kommun är siffran nio procent.

Nattvandringen är den största delen av V.G.T Trygghetsförenings verksamhet och de har avtal och samarbete med studentpubarna. Två gånger i veckan, en gång på Slottsstallarna och en gång på Sivans, finns medlemmar i föreningen på plats och hjälper de som vill ha sällskap hem.

– Det är en timme innan stängning och en timme efter stängning eftersom det är många i rörelse då, säger Emma Marcusson.

V.G.T Trygghetsförening har även evenemang som syftar till att öka gemenskapen bland studenterna på campus och Emma Marcusson lyfter att även ensamhet kan skapa otrygghet. Därför har föreningen satsat på att bygga gemenskap med alkoholfria evenemang och de hjälper även nationer och föreningar på campus.

Undersökningar har visat att glappet mellan den upplevda otryggheten och de verkliga brotten är högre på campus i Växjö än på jämförbara områden. En av de stora fastighetsägarna, kommunala Videum, har fått i uppdrag av Växjö kommunfullmäktige att göra en särskild satsning på trygghet och trygghetsskapande åtgärder på området under 2022. Bland annat handlar det om möten kring trygghetsfrågor, trygghetsvandringar, buskage som har klippts ner för att ge fri sikt och bättre ljusspridning på belysningen. Dessutom har Videum gett ett ekonomiskt bidrag på 10 000 kronor till V.G.T Trygghetsförening.

– Vi är jättetacksamma för bidraget. För en ideell organisation kan det här göra en jättestor skillnad och föra vårt arbete framåt. Vi kan köpa in fler saker till våra nattvandringar, ge tillbaka till medlemmar och lägga pengar på större evenemang, som föreläsningar om trygghetsfrågor och självförsvarskurs, säger Emma Marcusson.

Hur ser studenterna i området på tryggheten vid campus och vad kan göras bättre?

– Det är väldigt olika. Vi pratar mycket om trygghet som känsla, hur man känner sig i området. Det som behövs för att öka tryggheten är att prata om det, prata om känslan av otrygghet och öka gemenskapen. Om man har de sociala nätverken kan man lättare känna tillit. Vi behöver öka närvaron av trygghetsskapare och att det finns folk att vända sig till, oavsett om det är vi studenter eller polisen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons