Annons

Mångmiljonbrist i Anders Ömans bolag – programvaror reades bort efter konkursen

Växjöföretaget Inbooks tre programvaror med tillhörande källkoder reades bort efter konkursen. Konkursförvaltaren lyckades inte få in mer än 450 000 kronor för programmen som kostat bolaget många miljoner att utveckla.
Växjö • Publicerad 15 mars 2024 • Uppdaterad 18 mars 2024

– Bolaget har lagt ned väldigt mycket pengar för att utveckla de här programmen. Men ofta är det så med utvecklingsbolag att investerare satsar mycket kapital och går det sedan åt pipsvängen är värdet förhållandevis blygsamt, säger konkursförvaltare Kenneth Strömbeck vid Ackordscentralen Syd AB.

Växjöentreprenören Anders Öman var via sitt bolag Anders Öman Holding AB majoritetsägare i Inbooks vid konkursen.
Växjöentreprenören Anders Öman var via sitt bolag Anders Öman Holding AB majoritetsägare i Inbooks vid konkursen.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Det handlar om Inbooks bokföringsprogram Go, redovisningsstödet Flow och det senast utvecklade Fastighetssystemet Nest med tillhörande källkod. I årsredovisningen för 2022 var utgifterna för utvecklingsarbeten upptagna till ett värde av 20,4 miljoner kronor.

Annons

Priset till konkursboet blev 200 000 kronor för programmen Go och Flow samt 250 000 kronor för Nest.

Det fanns till en början en spekulant som var villig att betala mer pengar för konkursbolaget Inbooks inkråm. Konkursboet accepterade det anbudet, men den affären sprack.

– Vi hade en köpare på plats som valde att reklamera och kliva av affären. Konkursboet fick därför göra ett snabbt omtag under sista veckan som vi höll öppet och försöka hitta en annan väg för försäljning och därför blev det i stället till två olika köpare, konstaterar konkursförvaltare Kenneth Strömbeck

Hade den tilltänkte köparen som hoppade av arbetat på Inbooks eller någon annan koppling till bolaget?

– Nej.

Vad låg det budet på?

– Det vill jag inte utveckla i nuläget utan det är mer en förklaring till varför försäljningen inte inbringade mer pengar. Det hade blivit mer om den första affären gått i lås.

Vem köpte slutligen programmen?

– Jag har ingen information att lämna om det i dagsläget, säger Kenneth Strömbeck.

Utvecklingsbolaget Inbooks försattes på egen begäran i konkurs den 23 januari i år. Bouppteckningen visar nu en brist i konkursboet på närmare 5,9 miljoner kronor.
Utvecklingsbolaget Inbooks försattes på egen begäran i konkurs den 23 januari i år. Bouppteckningen visar nu en brist i konkursboet på närmare 5,9 miljoner kronor.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Inbooks AB hade sitt huvudkontor i Iconhuset i Växjö och kontor även i Stockholm och Göteborg. Bolaget försattes den 23 januari på egen begäran i konkurs av Växjö tingsrätt.

Annons

Bolagets ekonomiska situation blev ohållbar efter närmare fem år med enbart röda resultatsiffror. Drygt 7 000 aktieägare berörs av konkursen.

”Sökanden kan inte betala sina skulder och detta är inte endast tillfälligt”, skrev Inbooks vd Per Gunnarsson och styrelseledamoten Jonni Harrius i konkursansökan.

Bolaget hade vid konkursen 14 anställda, vilket är ungefär en halvering jämfört med när personalstyrkan var som störst.

Kort innan konkursen lämnade Växjöentreprenören Anders Öman styrelsen och han uppgav då för Smålandsposten att läget var mycket tuffare än när han gick in i bolaget, men påstod att han ändå såg möjligheter.

– Det är inte så lätt att sälja, men vi kommer ha ägandet kvar. Sedan är det ju jävligt tufft när det gäller pengar. Det är jäkligt tufft på kapitalmarknaden, det ska inte stickas under stol med, sa Anders Öman.

Via sitt bolag Anders Öman Holding AB var han med drygt 54 procent av aktierna majoritetsägare i Inbooks vid konkursen.

Nu visar konkursbouppteckningen att bristen i Inbooks är närmare 5,9 miljoner kronor.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons