Annons
Växjö

Manuell puff: Växjöstudenten Bachar hängdes ut som gängkriminell – efter aktion mot statsministern

Växjöbon Bachar Garar deltog högljutt i Ulf Kristerssons frågestund.
Efter det pekades han ut som en känd gängkriminell i sociala medier.
– Kommentarerna är hemska och hatiska, min bild sprids överallt och folk skriver att jag borde utvisas, säger 22-åringen.
Växjö • Publicerad 23 november 2023
Bachar Garar pluggar på Linnéuniversitet i Växjö. Men i tisdags deltog han i en aktion som slutade med att han blev anklagad för att vara gängkriminell.
Bachar Garar pluggar på Linnéuniversitet i Växjö. Men i tisdags deltog han i en aktion som slutade med att han blev anklagad för att vara gängkriminell.Foto: Calle Rydqvist

I tisdags manifesterade Bachar Garar för Palestina i samband med statsminister Ulf Kristerssons (M) öppna frågestund på Pusterviksbaren i Göteborg. På bilder som har spridits i sociala medier syns det när 22-åringen eskorteras ut av poliser efter burop och utrop.

I ett av videoklippen med Bachar Garar som spridits på X, tidigare Twitter, skriver Moderaternas tidigare riksdagsledamot Hanif Bali att en av aktivisterna var en känd gängkriminell från Ali Khan-klanen. Även på ledarsidan i Svenska Dagbladet florerade samma uppgifter enligt tidningen Arbetet.

Annons

Men det visade sig vara fel. På bilderna var det studenten Bachar Garar som pluggar freds- och utvecklingsstudier på Linnéuniversitet i Växjö.

– Det har fått en jättestor spridning. Jag fick många hat- och rasistiska kommentarer. Folk kallar mig kriminell och det är helt oansvarigt. Det är kränkande, säger Bachar Garar till Smålandsposten.

Bachar Garar berättar att han kommer göra en polisanmälan om anklagelserna mot honom.
Bachar Garar berättar att han kommer göra en polisanmälan om anklagelserna mot honom.Foto: Calle Rydqvist

Han har deltagit i flera demonstrationer i Sverige under den senaste tiden som är kopplat till konflikten i Palestina och Israel. I tisdags ville han vara på plats för att prata med Ulf Kristersson.

– Ingen har visat att de hört oss så jag kände att jag ville åka upp och titta honom i ögonen och säga som det är, att vi kräver att han fördömer det som händer i länderna.

Bachar Garar förklarar att han blev utkastad från lokalen av polisen. Nu är han orolig för vad som händer efter att videos sprids i sociala medier där han hängs ut som en gängkriminell.

– Jag är orolig för mig och min familj att vi ska bli attackerade eller hamna i problem på grund av de felaktiga anklagelserna. Jag är bara en student från Växjö och har använt min rätt att uttrycka mig, säger han och förklarar att han ska göra en polisanmälan om inläggen som spridit sig om honom.

Hanif Bali har i efterhand publicerat ett nytt inlägg på X där han skriver att uppgiften han spred var felaktig och raderad. Även ledarskribenten på Svenska Dagbladet Peter Wennblad skriver på X att de rättat till det som blivit fel i deras text.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons