Annons
Växjö

Märkliga blixtar utanför Växjö – läsare fångade fenomenet på film

Växjö • Publicerad 10 april 2024

Här saknas innehåll

Under tisdagskvällen uppmärksammade flera personer i och runt Växjö ett märkligt fenomen på himlen. Det tycktes handla om ett flertal blixtar i riktning mot Värnamo, vilka började synas runt klockan 21.45 och sen fortsatte att lysa upp himlen under kvällen.

Problemet var att det aldrig hördes något ljud, vilket fick folk att spekulera kring om det kunde vara ett fel vid en elcentral eller något liknande.

Annons

Radarbilder från SMHI visar dock tydligt att det skett ett stort antal blixtnedslag mellan Växjö och Värnamo under kvällen.

Kartan visar var blixten slagit ner i Kronoberg med omnejd under tisdagskvällen.
Kartan visar var blixten slagit ner i Kronoberg med omnejd under tisdagskvällen.Foto: SMHI

Enligt SMHI:s egen väderinformation om blixtar går det bland annat att läsa om kornblixtar, om vilket de skriver följande:

”Kornblixt är en blixt som är så långt borta att åskmullret inte når fram, men där man kan se ljusskenet genom att det är tillräckligt mörkt.”

Huruvida det är vad det handlar om i detta fallet får än så länge lämnas osagt.

Fakta

Kornblixt

Det ljud som en blixt alstrar hörs bara upp till cirka 20 km, medan en blixt kan synas på 10-20 gånger så långt avstånd under gynnsamma förhållanden. Kornblixt är en blixt som är så långt borta att åskmullret inte når fram, men där man kan se ljusskenet genom att det är tillräckligt mörkt.

Kornblixten lär ha fått sitt namn av att man förr ansåg det bra för kornets mognad. Det finns dessutom flera lokala benämningar, vilket visar att det inte rör sig om något direkt sällsynt fenomen.

Källa: SMHI

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons