Annons
Växjö

Marknad i Växjö skapar härlig julstämning

Växjö • Publicerad 7 december 2023
Julmarknad på museet.
Julmarknad på museet.Foto: Maha Nasser

I helgen hölls den stora årliga julmarknaden på Smålands museum i Växjö där lokala matproducenter och konsthantverkare deltog. Det var många besökare som handlade julmat och material och det fanns även aktiviteter för hela familjen i museet och i museiparken. Det hölls också en loppis i Utvandrarnas hus.

– Vi har alltid julmarknad här på Smålands museum på första advent. Det är framförallt försäljning av mat och konsthantverk och de flesta kommer från trakten. Men när vi ändå har så mycket besökare så vill vi gärna att de ska få med sig lite musik och kunskap också. Därför håller vi en hel del workshops. Vi visar upp våra arkiv och informerar om hur man hittar i våra dem, våra konservatorer är här och visar hur man jobbar för att restaurera tavlor och man kan testa att gravera glas. Vi försöker få till det så att det blir både julmarknad och ett museum på samma gång, säger Petter Ericsson, ansvarig för julmarknaden.

Annons

Hur många utställare finns det på julmarknaden?

– Det är ungefär 30 stycken här på museet, och så är det nästan 15 stycken på Utvandrarnas hus också.

Har ni andra evenemangen som ni kommer att genomföra under julfirandet?

– Vi har en konsert mellan jul och nyår på en orgel som står här uppe som är över 300 år gammal. Sen så har vi ju öppet som vanligt på museet. Men framförallt har vi sedan ett år tillbaka en lekutställning som vänder sig till barn och barnfamiljer som vi tror kommer att få många besökare under jullovet. Förra året hade vi tiotusen besökare.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons