Annons
Växjö

Måste ge bort sin Volvo i gåva – trots att han har ångrat sig

Mannen lovade att skänka sin Volvo till en Växjöbo. Hon skulle få fordonet när han inte längre kunde köra själv.
Nu beslutar tingsrätten att han måste lämna i från sig bilen, trots att han sedan länge har ångrat sig om gåvan.
Växjö • Publicerad 1 januari 2024
Volvo.
Volvo.Foto: PETTER ARVIDSON

En annorlunda juridisk tvist har nu avgjorts i Växjö tingsrätt. Bakgrunden i ärendet är att en man år 2018 inför två vittnen upprättade ett gåvobrev som gällde hans Volvo.

Mannen förband sig genom gåvobrevet att skänka bilen till en kvinna i Växjö, som han är bekant med sedan länge. Enligt brevet skulle kvinnan få bilen vid den tidpunkt då mannen själv ansåg att han inte längre kunde köra den själv.

Annons

Men därefter uppstod problem. Enligt mannen ångrade han sig och upprättade ett nytt gåvobrev tre år senare, där han i stället skrev att hans bror skulle få bilen. Orsaken till detta var att mannen misstänkte att Växjökvinnan hade stulit kontanter från honom.

Han anmälde den påstådda stölden men polisen la ner ärendet och kvinnan friades från anklagelsen.

När kvinnan aldrig fick bilen i gåva valde hon att stämma mannen vid Växjö tingsrätt, som nu beslutar till hennes fördel i tvisten.

Enligt domstolen är gåvobrevet från 2018 en juridiskt bindande urkund och det nya gåvobrevet – som mannen upprättade några år senare – kan därmed inte ersätta det ursprungliga.

”Tingsrätten konstaterar att parterna är överens om att XX inte längre kan köra bil. Således ska YY:s talan bifallas”, skriver tingsrätten i sin dom.

Beslutet innebär att mannen nu måste ge bort sin bil till kvinnan och han ska även betala hennes rättegångskostnader på 2 800 kronor.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons