Annons
Växjö

Medvetslös omsorgstagare fick vänta en timme på hjälp

Växjö • Publicerad 17 april 2022
IVO, inspektionen för vård och omsorg.
IVO, inspektionen för vård och omsorg.Foto: JOHANNA LUNDBERG

En 81-årig omsorgstagare i Växjö som tryckte på trygghetslarmet tidigt en morgon fick vänta i en timme på att få hjälp. Det rapporterar Smålandsposten.

På det inspelade larmsamtalet andas omsorgstagaren tungt och besvarar inte larmcentralens frågor till honom. Kommunens nattpatrull åkte trots det inte på larmet eftersom de bara hade en kvart kvar på sitt arbetspass. Det dröjde ytterligare 45 minuter innan dagpersonalen gav sig iväg.

Annons

Undersköterskan som till slut tog larmet hittade mannen liggandes på golvet medvetslös och i akut behov av vård. Först efter att en kollega kommit dit larmades ambulansen via 112 och undersköterskorna påbörjade hjärt-lungräddning.

Den utredning som omsorgsförvaltningen gjort efter händelsen visar att larmet inte hanterades tillräckligt skyndsamt och nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt utredningen klarade sig den 81-årige mannen utan allvarliga men eller skador.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons