Annons

Medvind för Växjö Ju-jutsuklubb – ”Den överlägset bästa kampsporten”

Det råder högtryck på Växjö Ju-jutsuklubb som har cirka 300 medlemmar i åldersspannet 5 till 65. Här utövas både självförsvar i form av Ju-jutsu Kai och brottningsvarianten Brazilian Jiujitsu.
– Jujutsu är den överlägset bästa kampsporten. Här kan en liten tjej på 50 kilo besegra en manlig bjässe på 120 kilo, säger tränaren och tidigare SM- silvermedaljören Michelle Zunkovic.
Växjö • Publicerad 2 december 2023
Växjö Ju-jutsuklubb håller till i Simhallens källare och har i dagsläget cirka 300 medlemmar.
Växjö Ju-jutsuklubb håller till i Simhallens källare och har i dagsläget cirka 300 medlemmar.Foto: David Färdigh

Nyligen avgjordes Malmö International BJJ & Nogi Open. En av de medverkande klubbarna var Växjö Ju-jutsuklubb som kunde summera en framgångsrik helg.

– Vi var fem deltagare från klubben som totalt tog sex medaljer varav tre guld, berättar Martin Mattsson som kom hem med en guld- och en silvermedalj.

Annons

Växjö Ju-jutsuklubb har en fin tradition att uppnå fina resultat på tävlingarna. En av klubbens mest meriterade medlemmar är Michelle Zunkovic som har brunt bälte och dessutom kan stoltsera med ett SM-silver.

– Jag var även uttagen i landslaget men skadade mig oturligt nog precis innan tävlingarna.

Numera är hon tränare och berättar att jujutsu bygger på en kombination av styrka, smidighet och framför allt mycket teknik.

– Det här är den överlägset bästa kampsporten. Otroligt intensiv! Sen är det kul att en liten tjej på 50 kilo har möjlighet att besegra en stor kille på 120 kilo.

Martin beskriver det på följande vis:

– Jujutsu är som en blandning av judo och brottning.

Är det svårt att lära sig?

– Det handlar om vilja. I början kan det vara tufft men har man bara tålamod lär man sig ganska snabbt.

Jujutsu är den överlägset bästa kampsporten, tycker Michelle Zunkovic, tränare på Växjö Ju-jutsuklubb och tidigare SM-silvermedaljör.
Jujutsu är den överlägset bästa kampsporten, tycker Michelle Zunkovic, tränare på Växjö Ju-jutsuklubb och tidigare SM-silvermedaljör.Foto: David Färdigh

Jujutsu kan praktiseras både som självförsvar och kampsport. Växjö Ju-jutsuklubb erbjuder såväl Ju-jutsu Kai och Brazilian Jiujitsu. I träningslokalerna i källaren på Simhallen råder det febril aktivitet alla kvällar i veckan. Michelle och Martin konstaterar att klubben har medvind.

– Det är ett stort intresse i Växjö. Vi har cirka 300 medlemmar, allt från 5-åringar till 65- åringar. Alla är välkomna!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons