Melker, 24, från Växjö prisades
Under tisdagen delade Smålands och Ölands Gastronomiska akademi ut sitt Stora pris samt diplom till framstående personer inom det gastronomiska området i Småland och på Öland.
24-årige Melker Jangmalm från Växjö prisades i kategorin Yngre förmåga inom matkultur. Han prisas ”för sitt passionerade och medvetna arbetssätt som har lett till stora framgångar”.
Melker Jangmalm blev Årets Unga Kock 2022 och fick en topplacering vid en internationell tävling för unga kockar i Mexiko i oktober.
Smålands & Ölands Gastronomiska akademi har till uppgift att initiera, inspirera, utveckla och uppmärksamma de genuina gastronomiska värdena i Småland och på Öland. Föreningens verksamhet ska främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner.
Alla vinnare
Akademiens Stora pris: Eva Gustavsson, Håks gård i Beteby på Öland
Mat & Design: Maria Malmström, Stora Frö, Öland
Den offentliga måltiden: Jens Konradsson och Christian Persson med organisationen Visir i Kalmar
Destinations- och landsbygdsutveckling genom måltidsupplevelse: Magnus och Sara Nyman, Wallby Säteri, Vetlanda
Främjande av lokal förädling och konsumtion: Eva Gustavsson, Håks gård, Beteby, Mörbylånga, Öland
Främjande av lokal primärproduktion: Mikael Wik, Adelövs gård, Tranås
Yngre förmåga inom matkultur: Melker Jangmalm, Växjö
Akademiens motiveringar finns i bifogat pressmeddelande.