Annons
Växjö

Miljardkoncernen blir huvudägare i Växjöföretaget – vd lämnar efter 22 år

Växjö • Publicerad 9 december 2022
Andreas Svensson, vd på Fogmaker, och Lars Fredin, vd och koncernchef på Dacke Industri.
Andreas Svensson, vd på Fogmaker, och Lars Fredin, vd och koncernchef på Dacke Industri.Foto: Pressbild

Växjöföretaget Fogmaker International AB, som utvecklar, tillverkar och marknadsför brandsläckningssystem för motorrum med högtrycksvattendimma, får nya ägare. Det är Helsingborgsbaserade Dacke Industri som förvärvar 70 procent av aktierna i bolaget. Resterande aktier behålls av den nuvarande ledningen och ägaren.

– Med Fogmaker som vår nya partner stärker vi avsevärt på global nivå säkerhetsmedvetenheten och de tekniska säkerhetslösningarna på Dacke Industri. Fogmaker har en stark marknadsposition och tillsammans skapar vi fler möjligheter och potential för ytterligare tillväxt framöver, säger Lars Fredin, vd och koncernchef på Dacke Industri.

Annons

Fogmaker har sitt huvudkontor samt FoU- och tillverkningsanläggning i Växjö med 100 anställda och en årlig omsättning på över 300 miljoner kronor. Samtidigt står det klart att Fogmakers vd Andreas Svensson lämnar sitt uppdrag efter 22 år.

– Jag har nått en punkt där jag vill ägna min tid åt andra åtaganden och lämna Fogmaker i de bästa händer. Jag har noga valt rätt köpare till Fogmaker. Dacke Industri står för långsiktigt engagemang och kompetens samt tillför ett viktigt och värdefullt internationellt nätverk till verksamheten. Jag ser en fortsatt ljus framtid för Fogmaker, säger Andreas Sensson.

Han har tillsammans med Dacke Industri föreslagit att Fogmakers CMO Lars Alrutz ska bli nu vd från och med den 1 januari.

– Som föreslagen vd ser jag fram emot att vidareutveckla Fogmaker verksamheten och fortsätta att stödja våra värderingar, säger Lars Alrutz.

Dacke Industri har 18 dotterbolag, mer än 1800 anställda över hela världen och en omsättning på över 4 miljarder kronor. Sedan januari 2016 ägs Dacke Industri av Nordstjernan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons